Ogrevanje vode s sončnimi kolektorji za elektriko

 

Ogrevanje vode s sončnimi kolektorji za elektriko.

Ogrevanje vode s fotovoltaiko ima bistvene prednosti v primerjavi z ogrevanjem vode s termičnimi solarnimi paneli. Namestitev PV modulov je bistveno bolj enostavna, ni vodovodnih cevi in tekočine, treba je le povezati solarne panele z optimizatorjem, ki uravnava gretje vode.

Močan padec cen solarnih modulov za elektriko v zadnjih letih je botroval temu, da postaja ogrevanje s solarno elektriko čedalje bolj zanimivo.

Kako deluje sistem gretja vode s sončnimi celicami za elektriko?

Princip gretja vode s solarnimi paneli za elektriko je zelo enostaven. Elektrika iz sončnih celic,se uporablja za gretje vode, namesto, da bi se shranjevala v akumulatorjih. Za namestitev sistema ogrevanja, so potrebni le fotovoltaični moduli za elektriko, kabli, optimizator ter seveda zalogovnik za gretje vode

Solarni moduli se navadno namestijo na streho, ter se z električnimi kabli enostavno povežejo z napravo, ki optimizira delovanje grelca. Naprava ima vgrajen MPPT sledilec, ki zagotavlja optimalno delovanje grelca v zalogovniku, termostat in nastavitev do katere temperature naj se voda ogreva. Optimizator omogoča vsaj 50% večjo izrabo sončne energije v primerjavi, če bi PV module le povezali z grelcem.

Obstajata dve različici optimizatorjev – prva, pri kateri se optimizator le poveže z obstoječim grelcem v zalogovniku in druga, pri katerem se zamenja obstoječi grelec z grelcem, ki je sestavni del optimizatorja.

V nobenem primeru pa niso potrebne predelave obstoječega sistema gretja vode.

Obe različici je mogoče namestiti brez soglasja elektro distributerja.

Prednosti v primerjavi s termičnimi kolektorji

Že iz opisa delovanja sistem za gretje vode z elektriko, je jasno, da je namestitev enostavna in hitra. Solarni moduli so lahki, zato ni večje obremenitve za streho. Za delovanje ni potrebno nameščati cevi, pip in ostalega materiala, ki je potreben za namestitev termičnih kolektorjev. Ker je za namestitev potrebno manj delov, so tudi okvare sistema mnogo redkejše. Solarni moduli za elektriko imajo 12 letno garancijo na izdelavo ter 25 letno garancijo na delovanje.

Pri sistemu ogrevanja s termičnimi kolektorji, se ni mogoče izogniti toplotnim izgubam, medtem ko so izgube pri fotovoltaičnem ogrevanju zanemarljive.

Stroškov vzdrževanja ni, redni pregledi sistema ogrevanja s fotovoltaiko niso potrebni. 

Voda v ceveh pozimi ne more zmrzniti ali zavreti ob izpadu elektrike iz omrežja.

Posebno zanimivo je delovanje sistema za gretje vode s fotovoltaiko pozimi. Pozimi so sončne celice zaradi nižjih temperature bolj efektivne kakor termični kolektorji.

Različne možnosti sistemov gretja vode s PV

Podjetje Velog d.o.o. se že vrsto let ukvarja tudi z otočnimi solarnimi sistemi. Sedaj nudimo tudi celo paleto različnih možnosti ogrevanja vode s sončnimi celicami. Na voljo so že pripravljeni kompleti, ki obsegajo vse potrebno za namestitev – od solarnih modulov do optimizatorja.

Kupec se mora najprej odločiti med dvema osnovnima konceptoma:

-       osnovni cilj nakupa je gretje vode s fotovoltaiko

-       cilj nakupa je uporabiti odvečno energijo iz fotovoltaičnega sistema za gretje vode

Sistem ogrevanja vode za štiri člansko družino, zahteva od 4 do 6 solarnih modulov, s skupno površino od 8m2 do 12m2. Ustrezno dimenzioniran fotovoltaični sistem zagotavlja do 70% letne potrebe po elektriki za gretje vode. 

Osnovni model gretja vode s PV je zasnovan tako, da je solarni sistem avtonomen in je namenjen le gretju tople vode z optimizatorjem, ki ima vgrajen MPPT sledilnik.

Za vikende, kjer ni omrežne elektrike, je na voljo poceni in enostaven model 1,5kW s štirimi solarnimi moduli, ki bodo v poletnih mescih dajali dovolj tople sanitarne vode.

Solarno ogrevanje sanitarne vode in poraba viškov za napajanje električnih porabnikov

Vse več kupcev želi zgraditi sončno elektrarno, katere osnovni namen je ogrevanje sanitarne vode, vendar želijo viške energije v poletnem času porabiti tudi za napajanje električnih porabnikov. Sončna elektrarna z mikro inverterji nudi takšne možnosti. Princip je enostaven - za solarne panele se namestijo mikro razsmerniki, ki pretvorijo enosmerno napetost iz solarnih modulov v izmenično napetost. Mikro razsmerniki so med seboj povezani, iz zadnjega mikro inverterja pa vodi kabel do elektro omarice v hiši. Na ta način se bodo napajali vsi porabniki, ki so na fazi, na katero je priključen kabel iz mikro inverterjev. Na željo kupca, lahko namestimo tudi napravo za izbiro porabnikov, ki omogoča izbor porabnikov, ki nam trenutno najbolj ustrezajo.
Za namestitev ogrevanja sanitarne vode z mikro inverterji je potrebno soglasje elektro distributerja. 
Tu sta zopet dve možnosti - takšna sončna elektrarna lahko oddaja viške energije v omrežje ali pa porabi vso energijo v hiši. V vsakem primeru boste dobili soglasje za postavitev sončne elektrarne za samoporabo.

S klikom na povezavo ogrevanje vode s paneli za elektriko, si lahko ogledate našo ponudbo.

Nadalnji razvoj ogrevanja s PV

Sončne elektrarne v Sloveniji, zgrajene po sistemu "net metering", porabijo za laste potrebe le okoli tretino proizvedene solarne elektrike. Vsa ostala elektrika gre v omrežje. Ker je namen uredbe, čim večja zagotovitev lastne rabe proizvedene elektrike, bodo lastniki malih sončnih elektrarn verjetno z veseljem sprejeli sistem gretja vode, ki lahko lastno rabo zviša do 80%. Optimizator za takšno rabo je že razvit.

Snovalci optimizatorjev za gretje vode s fotovoltaiko se niso ustavili le pri gretju sanitarne vode, razvoj gre v smeri ogrevanja prostorov ter v ogrevanje vode za industrijske namene.

Tags: sončni kolektorji za elektriko, fotovoltaika, ogrevanje vode s paneli za elektriko, ogrevanje sanitarne vode, mikro inverterji.

 

 

 

 

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »