Otočna sončna elektrarna 4,5kW s hranilnikom električne energije 10kWh - Ljubljana

Sončna elektrarna na strehi hiše v Ljubljani s skupno močjo 4,5kW in hranilnikom energije 10kW.

V Ljubljani smo montirali prvo sončno elektrarno z močjo 4,5kW in hranilnikom 10kWh. Na streho smo namestili 9 solarnih modulov Bluesun "shingled" 480W, ki imajo velik izkoristek. 

Hiša ima sicer trifazno elektriko, vendar dejansko nima nobenega stalnega trifaznega porabnika. Zato smo na sončno elektrarno navezali vse nujne enofazne porabnike, skupaj nekaj manj kot 5kW, kakršna je tudi moč razsmernika v hranilniku.

Ker gre za otočno sončno elektrarno, le-ta seveda v primeru potrebe le jemlje elektriko iz omrežja, viškov v omrežje ne more odvajati.

Uporabili smo 10kWh hranilnik električne energije Srne solar (za ogled kliknite na povezavo). Poprečna dnevna proizvodnja sončne elektrarne poleti bo okoli 15kWh, tako da je uporabljen 10kWh hranilnik ustrezen. Ocenjujemo, da bo sončna elektrarna delovala z velikim izkoristkom, glede na pričakovano proizvodnjo in časovno strukturo dnevne porabe.

Montaža je bila izredno enostavna in hitra. Potrebno je bilo le povezati hranilnik elektrike s solarnimi paneli na strehi, ter vgraditi prenapetostno in tokovno zaščito. Vse nastavitve delovanja razsmernika so bile že pripravljene.

Po oceni monterja, smo prihranili vsaj 2-3 ure dela, ob tem, da je bilo skoraj nemogoče narediti napako pri instalaciji.

Solarno ogrevanje vode s PVSolarno ogrevanje vode s PV

Solarno ogrevanje vode s PVSolarno ogrevanje vode s PV

Obdobje izvedbe projekta: september 2022

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »