Od otočne elektrarne na hibridno elektrarno - Štajerska

4kW off grid elektrarno spremeniti v hibridno sončno elektrarno

Našemi kupcu smo pred leti namestili 4kW otočno sončno elektrarno.
4kw off grid sončna elektrarna4kw off grid sončna elektrarna

Elektrarno je sestavljalo 16 solarnih modulov, vsak z močjo 250W, kar je bila takrat optimalna moč sončnih modulov. Solarni paneli so bili vezani na dva razsmernika, vsak z močjo 5kW. Ker ima stranka trifazno elektriko, smo na dve fazi vezali po en razsmernik in 8 solarnih modulov. V hiši je bil narejen preklop, ki je omogočal prehod iz off grid delovanja na omrežno delovanje.


Razsmernika s svinčenimi baterijamiRazsmernika s svinčenimi baterijami

Višek energije je solarna elektrarna shranjevala v 8 svinčenih baterijah 12V 200Ah. Skupaj torej 19,2kWh hrambe. Baterije so še vedno delovale, kar kaže na solidno kvaliteto.

Opis opreme kaže kako je solarna industrija napredovala v nekaj letih. Če bi sedaj zasnovali takšno točno sončno elektrarno, bi uporabili solarne module moči 480W, trifazni hibridni razsmernik 10kW, ki bi ga vezali na omrežje, da nebi bilo potrebno ročnega vklopa/izklopa. Baterije nebi bile več svinčene, ampak LiFePO4.

Kupec se je odločil povečati število solarnih panelov na dodatnih 22 kosov, stare module pa bo obdržal. Skupna moč elektrarne bo tako 14,56kW, s hranilnikom 10kWh.

Obdobje izvedbe projekta: oktober 2023

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »