Sončne celice zagotavljajo elektriko za predelavo mleka na Zajamnikih

Sončna elektrarna moči 450W na Zajamnikih poleti proizvede dnevno do 1,8kWh in zagotavlja elektriko za molzni stroj in razsvetljavo.

Lastnik enega od stanov na Zajamnikih, se je odločil za predelavo mleka. S preprosto namestitvijo več solarnih modulov, skupne moči 450W, bo poleti proizvedel dnevno do 1,8kWh, kar bo več kot dovolj za molzni stroj ter razsvetljavo.

4 različni solarni moduli, so med seboj povezani v 12V sistem. Solarni moduli so različne moči ter starosti.

Proizvedena elektrika se shranjuje v OPzS baterijskih celicah EXIDE. Stacionarne baterije EXIDE OPzS so najboljše kvalitete in bodo zdržale vsaj 15 let. Skupna kapaciteta akumulatorjev je 600Ah, kar zagotavlja dolgo avtonomijo sistema. Tudi v primeru nekaj dnevnega slabega vremena, bo predelava mleka potekala nemoteno.

Del razsvetljave deluje na enosmerni napetosti 12V, ostale porabnike napaja izmenična napetost. Za pretvarjanja izmeničenega toka v enosmerno napetost, je kupec izbral sinusni razsmernik Sinergex. Sinusni razsmernik Sinergex, moči 1500W deluje neslišno, izgube pri pretvarjanju so majhne.

Sončne celice bodo tako dajale potrebno energijo za predelavo mleka, na lepi Planini Zajamniki na Pokljuki.

Sončne celice za predelavo mlekaSončne celice za predelavo mleka

Obdobje izvedbe projekta: maj 2012

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »