Sončna elektrarna za lastno uporabo

Vzorčna namestitev 1kW sončne elektrarne z mikro inverterji za lastno uporabo po izredno atraktivni ceni.

Sončna elektrarna za lastno uporabo - cena je atraktivna!

Potem, ko so se državne subvencije za elektriko proizvedeno v solarnih elektrarnah, bistveno znižale, so se uporabniki osredotočili na mikro sončne elektrarne za lastno rabo. Najbolj zanimive so namestitve z mikro inverterji, ki nudijo večji energetski izplen in se enostavno namestijo.

Ker je tudi pri nas vse večje zanimanje za mikro sončne elektrarne za lastno rabo, na drugi strani pa bi kupci radi videli kako takšna elektrarna deluje v praksi, smo se odločili za vzorčno namestitev 1 kW sončne elektrarne z mikro inverterji. Namestitev in delovanje sončne elektrarne bomo spremljali ter dokumentirali tudi z video prikazom. Tako se boste lahko tudi sami prepričali o smotrnosti takšne naložbe.

Lokacija mikro sončne elektrarne je v Ljubljani. V enodružinski hiši je gospodinjstvo z dvema članoma, gospa je že upokojena, zato bo lahko tudi časovno prilagodila potrošnjo elektrike proizvodnji čez dan. Dnevna poraba je okoli 10kWh. Elektrika je enofazna.

Na streho družinske hiše bomo namestili 4 solarne module RENESOLA, vsak z močjo 250Wp. Vsak solarni modul bo vezan na mikro inverter RENESOLA 250W. Mikro solarni razsmerniki so med seboj povezani vzporedno. Izhodna napetost sistema je 230V, ki se priključi omrežni napetosti. Solarni sistem z mikro inverterji deluje le, če je priključen na omrežno napetost.

Solarni sistem ne vključuje akumulatorjev, zato je bistvenega pomena, da sta proizvodnja in poraba solarne elektrike časovno usklajena. Če je proizvodnja solarne elektrike preskromna, glede na porabo, se uporabi elektrika iz omrežja. Če je proizvodnja solarne elektrike prevelika, glede na porabnike, se višek elektrike lahko oddaja v omrežje. Zato je treba skleniti pogodbo z distributerjem elektrike.

Naš vzorčni sistem je zasnovan tako, da viškov ne bo oddajal v omrežje, morda bomo kasneje naredili še takšen dogovor.

Uporabili smo kalkulator JRC Evropske komisije za energijo, ki kaže oceno proizvodnje sončne elektrike na tej lokaciji. Ocena kaže, da bo mikro elektrarna z močjo 1kW, dajala poprečno dnevno 3kWh. Skupaj letno naj bi bilo proizvedeno 1.090 kWh elektrike.

Pričakujemo, da bo proizvodnja elektrike višja, saj proizvajalec mikro inverterjev MIKROSOLA zagotavlja 16% večji donos elektrike, v primerjavi s klasičnimi centralnimi razsmerniki.

Solarni sistem bo deloval predvidoma 25 let, pri proizvodnji elektrike je treba upoštevati degradacijo modulov. Letna degradacija sončnih celice je okoli 0,5%.

Celotno investicijo, skupaj z montažo, ocenjujemo na 2.500€.

Sončna elektrarna za lastno uporaboSončna elektrarna za lastno uporabo

Takole je videti streha hiše pred namestitvijo sončnih celic.

Kakšen bo dejanski izkoristek proizvedene solarne elektrike, je odvisno od časovne usklajenosti proizvodnje in porabe. V sistemu ni akumulatorjev, ki bi lahko shranjevali proizvedeno elektriko. Poprečno 3kWh elektrike bodo sončne celice proizvedle podnevi, ko je na razpolago sončna svetloba. Zato je treba spremeniti tudi miselnost pri porabi elektrike, saj ni potrebno več čakati na poceni elektriko v nočnem času.

Sončna elektrarna za lastno uporaboSončna elektrarna za lastno uporabo

Streha in nameščene sončne celice.

Monterja sta najprej pričvrstila konstrukcijo za solarne module na streho. Postopek je bil enostaven in hiter. Nato sta na konstrukcijo namestila mikro inverterje, ter jih nato povezala s solarnimi moduli. Električar je sistem zavaroval z dvema varovalkama in povezal z Replus napravo, ki spremlja delovanje solarnega sistema.

Celotna montaža je trajala manj kot 4 ure in že je solarni sistem pričel z proizvodnjo prve kWh solarne elektrike. Naslednji dan, ko je solarni sistem 1kW proizvajal cel dan, je proizvedel 5,5kWh elektrike, kar je prav gotovo dober donos, ki potrjujeje upravičenost investicije. S tem je investitor pokril polovico potreb po elektriki tega dne.

Sončna elektrarna za lastno uporaboSončna elektrarna za lastno uporabo

Replus spremlja delovanje celotnega solarnega sistema in tudi vsakega solarnega modula posebno. Lahko zajeme podatke do 100 solarnih modulov, podatke pa zbira za 20 let.

Replus prikazuje koliko Wh solarne energije je proizvedeno v tekočem dnevu, z nekaj minutno zakasnitvijo. Prav tako kaže koliko Wh je bilo proizvedeno v zadnji petih dneh, ter skupno proizvedeno solarno elektriko. Zanimiv za vsakogar, mora biti podatek, koliko CO2 je bilo manj proizvedenega, ker za proizvodnjo elektrike uporabljamo sončne celice.

Podatke lahko odčitamo na sami napravi, ali pa jo povežemo z računalnikom. Povezava je lahko tudi brezžična. Za on line spremljanje proizvodnje sončne elektrike, je mogoče namestiti programsko opremo tudi na mobilni telefon.

S klikom na povezavo, si oglejte delovanje vzorčnega solarnega sistema 1kW.

Obdobje izvedbe projekta: julij 2013

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »