Sončna elektrarna na sirarni se bo hitro izplačala

Sončna elektrarna na sirarni pripomore k velikemu prihranju pri porabi diesel goriva, ki žene elektro agregat.

3kW sončna elektrarna na sirarni, ki je na pokljuški Planini Zajavornik, se bo izplačala v nekaj letih. Tako velik bo namreč prihranek pri porabi diesel goriva, ki žene elektro agregat.

Sončna elektrarna na sirarniSončna elektrarna na sirarni

Po šest solarnih panelov, vsak z močjo 250W, je nameščenih na zahodni in vzhodni strani strehe. Celotni otočni sistem krmili hibrodni razsmernik Vertex 3kW, ki ima vgrajen čisti sinusni razmernik in MPPT solarni regulator. Namestitev naprave je bila enostavna, na LCD zaslonu se spremlja delovanje solarnega sistema in kontrolira proizvodnja elektrike.

Sončna elektrarna na sirarniSončna elektrarna na sirarni

Vendar brez kvalitetnih baterij seveda ne gre. Viški električne energije se hranijo v akumulatorjih EnerSol T 860, proizvajalca Exide. Akumulatorji lahko shranijo kar 41.000Wh energije.

Sončna elektrarna na sirarniSončna elektrarna na sirarni

Sirarna na Planini Zajavornik, ki je blizu izhodišča poti na Blejsko kočo, bo tako še naprej nudila obiskovalcem dober sir, kislo mleko in skuto, hkrati pa prispevala svoj delež k zmanjšanju izpustov CO2.

Obdobje izvedbe projekta: julij 2014

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »