Sončna elektrarna za lastni odjem

V podjetju VELOG d.o.o. smo si pri gradnji nove trgovine zadali cilj sončne elektrarne za lastni odjem.

Lastna raba energije, sončna elektrarna za lastni odjem, je bil eden od ciljev, ki smo si ga zadali pri gradnji nove trgovine.

Sončna elektrarna za lastni odjemSončna elektrarna za lastni odjem

Na pročelje trgovine, ki je obrnjena na južno stran, smo namestili 10 solarnih modulov, s skupno močjo 2,55kW. Poleg lastne rabe energije, smo želeli narediti tudi praktičen, demonstracijski prikaz za kupce, kako delujejo solarni sistemi za lastni odjem. Zato smo 6 solarnih modulov povezali v sončno elektrarno z akumulatorji, preostale 4 solarne module, pa v sončno elektrarno z mikro inverterji. 

Sončna elektrarna za lastni odjemSončna elektrarna za lastni odjem

Srce sončne elektrarne, ki hrani energijo v akumulatorjih, je hibridni razsmernik z močjo 2,4kW. V našem primeru je hibridni razsmernik povezan z omrežjem, lahko pa deluje tudi povsem samostojno, kar je posebno primerno za sončne elektrarne za vikende.

Na hibridnem razsmerniku lahko enostavno določite prioritete vira energije. Mi smo določili naslednji vrstni red prioritet:

- prva prioriteta je elektrika iz sončnih celic, ki direktno napaja porabnike.

- Če te ni, ali pa jo je premalo, je druga prioriteta shranjena elektrika iz akumulatorjev.

- Če solarne elektrike ni zadosti, hibridni razsmernik preklopi na omrežje.

Še posebno pomembno je spoznanje, da hibridni razsmernik omogoča mnogo daljšo življenjsko dobo akumulatorjev. Solarni sistem s klasičnim razsmernikom deluje tako, da teče vsa energija čez akumulatorje. S tem se akumulatorji polnijo/praznijo, kar pomeni dodatne cikle. Dodaten akumulatorski cikel, pa pomeni krajšo življenjsko dobo akumulatorja.

Hibridni razsmernik, ki smo ga vgradili, pa omogoča, da teče energija iz sončnih celic neposredno do električnih porabnikov. Šele, ko je te energije premalo, se le-ta črpa iz akumulatorjev. V vsakem primeru, je stopnja praznjenja akumulatorjev (DoD) nižja, kakor v solarnih sistemih s klasičnim razsmernikom, kar spet zagotavlja daljšo življenjsko dobo baterijam.

6 solarnih modulov Renesola 255W,ki imajo izkoristek več kot 15%, s skupno instalirano močjo 1,5kW, je maksimalna površina sončnih celic, ki jih lahko hibridni razsmernik 2,4kW še krmili. Po oceni, bo sončna elektrarna letno proizvedla kWh.Moduli so povezani v nominalno 24V sistem in preko MPPT regulatorja, ki je del hibridnega razsmernika, polnijo akumulatorje.

Izbrali smo zelo kakovostne AGM akumulatorje ROLLS 115Ah, ki nudijo kar 1.200 ciklov, pri 50% praznitvi. AGM akumulatorji se minimalno plinijo, zato so primerni za namestitve, kje so ljudje dlje časa prisotni. Ker je poraba elektrike v trgovini in skladišču pretežno čez dan, se proizvedena elektrika iz sončnih celic uporablja neposredno za napajanje porabnikov. Namestili smo le 4 akumulatorje Rolls 115Ah, ki lahko skupaj shranijo 5.500kWh energije. Shranjena elektrika je namenjena tudi kot back up za računalnike, razsvetljavo in avtomatska vrata, v primeru izpada omrežne elektrike. Pri polni obremenitvi, bi napolnjene baterije zagotavljale 4 urno avtonomijo. 

Ostale 4 solarne module, smo povezali z mikro inverterji Renesola 250W. 1kW solarni sistem za lastno rabo, bo po oceni letno proizvedel kWh elektrike. Solarni sistem z mikro inverterji za lastno rabo deluje seveda le podnevi, ko je zadosti sončne svetlobe. Z tako proizvedeno energijo napajamo polnilnico in naprave za testiranje akumulatorjev ter razsvetljavo v skladišču.

Če si želite ogledati oba solarna sistema za lastne odjem, vas vabimo, da nas obiščete v naši trgovini v Ljubljani. Naši svetovalci vam bodo z veseljem pokazali oba solarna sistema in vam razložili vse podrobnosti delovanja obeh sistemov.

Obdobje izvedbe projekta: julij 2014

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »