Sončna elektrarna 8kW za lastno uporabo

Sončna elektrarna s 16 solarnimi moduli z razsmerniki Axpert, ki podaljšujeta življensko dobo akumulatorjev.

Srce sončne elektrarne za lastno uporabo 8kW, sta dva med seboj povezana razsmernika Axpert 4kW. Namestitev je bila enostavna, razsmernika sta med seboj povezana s dvema povezovalnima setoma.

Zaenkrat proizvaja solarno elektriko 16 solarnih modulov, vsak z močjo 260W, skupaj torej 4.160W. Ker se lahko na en Axpert veže do 12 solarnih modulov, je prostega potenciala še precej.

Solarni sistem deluje na 48V, zato je bilo potrebno narediti takšno povezavo tudi med akumulatorji. Instaliranih je 8 AGM cikličnih akumulatorjev VISION, vsak s kapaciteto 210Ah, skupno torej 420Ah pri 48V. Akumulatorji VISION tako hranijo skupaj 20kWh energije. 

Naš kupec se je odločil, da bo skušal čim bolj podaljšati življenjsko dobo akumulatorjev, zato sta Axperta nastavljena tako, da se akumulatorji kot vir napajanja, izključijo že ko dosežejo 30% izpraznjenost. Seveda pa se da takšna nastavitev takoj in enostavno spremeniti, saj to omogoča tudi program, ki je instaliran na računalniku. S tem programom se on line spremlja kakšen je trenuten donos solarne energije, stanje akumulatorjev, prav tako pa tudi zgodovina. 

Sončna elektrarna je locirana na stanovanjski hiši v bližini Ljubljane, ki ima priklop na omrežno elektriko. Pričakovan poprečni donos energije je 8,6kWh/dan, ali 3.140kWh na leto. Izračun je narejen pri poprečni dnevni porabi energije 12kWh in pri predpostavki, da se akumulatorji izklopijo pri 30% globini praznjenja.

V zimskih mescih, ko solarna elektrarna ne bo proizvajala zadosti elektrike, se bo preklopila na omrežno elektriko. Poleti pa bodo viški elektrike porabljeni sproti, ali pa se bodo shranjevali v akumulatorjih. Solarni sistem, ki je zasnovan na osnovi Axperta, namreč ne omogoča oddajanje viškov v omrežje, kar je po svoje pozitivno, saj se lahko namesti brez vsakršnih dovoljenj in birokratskih postopkov.

Sončna elektrarna 8kW za lastno uporaboSončna elektrarna 8kW za lastno uporabo

Obdobje izvedbe projekta: april 2015

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »