Li-ion baterije za solarni sistem

Igrišče, ki je s pomočjo energije iz li-ion akumulatorjev tudi ponoči osvetljeno s 4 reflektorji, ki dajejo zadostno razsvetljavo za športne aktivnosti vaščanov.

Li-ion baterije za solarne sisteme pridobivajo na veljavi tudi v Sloveniji, saj imajo vrsto prednosti, kljub višji ceni.

V vasi Svino, v bližini Kobarida, so sredi vasi postavili otroško igrišče, ki je osvetljeno tudi ponoči. Namestili so 4 reflektorje, ki dajejo zadostno razsvetljavo tudi za športne aktivnosti vaščanov. Reflektorje napajajo 4 moduli, s skupno močjo 1.000W, ki čez dan zberejo energijo in jo skladiščijo v li-ion akumulatorjih. Štirje 12V li ion akumulatorji, vsak s kapaciteto 90Ah, lahko shranijo 4300Wh energije.

Bistvena prednost LiFePO4 akumulatorjev je, da se lahko praznijo do 80% in pri tem zdržijo več kot 2.000 ciklov. Za primerjavo – dobri svinčeni akumulatorji imajo 600 ciklov, odlični pa do 1.200 ciklov. Vendar so navedeni cikli pri le 50% praznitvi.

Tako imajo vaščani na razpolago 80% od 4300Wh, kar znese 3400Wh. To pa zadostuje vsaj za 15 ur delovanja reflektorjev.

Baterije se polnijo preko 2,4 kW razsmernika Axpert, ki ima vgrajen tudi MPPT solarni regulator. MPPT solarni regulator v Axpertu je primeren tudi za polnjenje in kontrolo polnjenja in stanja li-ion akumulatorjev.

Li-ion baterije za solarni sistemLi-ion baterije za solarni sistem

Obdobje izvedbe projekta: maj 2015

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »