Zadnji projekti

Kako deluje samostojni solarni sistem

Kako oblikovati samostojni solarni sistem?

Vrste solarnih sistemov za elektriko

Kako širiti otočni solarni sistem

Izgube v samostojnih solarnih sistemih

Enosmerni otočni solarni sistemi

Samooskrba gospodinjstva z elektriko iz sončnih celic

Izmenični otočni solarni sistemi

Net metering - sončna elektrarna z akumulatorji ali brez?

Sončna elektrarna za lastno rabo z razsmernikom AXPERT

Solarni komplet

Solarne svetilke

Solarni kompleti za razsvetljavo

Solarni polnilec akumulatorja 12V, 24V

Solarni komplet za vikend

Solarni komplet za avtodom

Sončni kolektorji za kampiranje

Sistemi za rezervno napajanje

Solarne cestne svetilke

Mala vetrna elektrarna

Solarno ogrevanje vode s paneli za elektriko

Solarni komplet za tabornike in skavte

Solarni akumulator gel EXIDE na Uskovnici

Solarni sistem za mobilni kontejner

Mini sončna elektrarna na planšariji planine Krstenica

Sončni moduli na zidanici

Izkoristek sončnih celic večjih moči v samostojnih solarnih sistemih

Sončne celice za mobilno pisarno

Sončne celice za javno razsvetljavo

Sončne celice za elektriko v naselju Kunta Kinte v Velenju

Sončne celice zagotavljajo elektriko za predelavo mleka na Zajamnikih

Solarni komplet za odpiranje garažnih vrat

Samostoječi solarni moduli

Solarne celice napajajo reklamno tablo

Mikro sončna elektrarna 2,7kW na Muljavi

Razsmernik AXPERT za hitro in enostavno namestitev

Prikaz proizvodnje solarne elektrike v živo! Za ogled, kliknite na grafikon.

10 solarnih svetilk v občini Kozje

Sončna elektrarna za lastno uporabo

Solarna elektrarna za lastno rabo - trifazni tok

Cestna solarna LED razsvetljava z Li-ion akumulatorji

Sončna elektrarna na sirarni se bo hitro izplačala

Sončna elektrarna za lastni odjem

Solarna vodna črpalka za črpanje vode iz potoka

Sončne celice za ulične svetilke tudi v Preboldu

Sončna elektrarna 8kW za lastno uporabo

Li-ion baterije za solarni sistem

Razsmernik Axpert 2,4kw tudi na Triglavu

Donacija solarnega sistema mladini

Net metering v Sloveniji

Net metering sončna elektrarna na osnovi mikro inverterjev

Kandelaber za LED solarno svetilko

Sončna elektrarna za samooskrbo - naredi sam

Zaščite v mali sončni elektrarni 2,5kW

19kW otočna sončna elektrarna za napajanje strojev

35 solarnih LED luči

Solarno ogrevanje vode s PV

Sončna elektrarna za lastno rabo z razsmernikom AXPERT

Sončne elektrarne za lastno uporabo postajajo čedalje bolj zanimive, saj je doba dobičkonostnosti sončnih elektrarn, ki oddajajo elektriko v omrežje, že mimo.

Sončne elektrarne za lastno uporabo brez akumulatorjev, lahko zgradimo s centralnim razsmernikom ali z mikro inverterji. Seveda proizvajajo sončne elektrarne zasnovane na centralnem ali mikro inverterjih, elektriko le takrat, ko je sončna svetloba zadostna. Obe varianti imata veliko hibo, ker najmanj 60% proizvedene sončne elektrike "uide" v omrežje. Stopnjo izkoristka elektrike za lastno rabo lahko povečamo z vgradnjo Solar Iboost (kliknite za ogled), s katerim z odvečno solarno elektriko grejemo vodo.

Tudi za gradnjo male sončne elektrarne, ki hočeš-nočeš oddaja elektriko v omrežje, je potrebna celotna procedura dovoljenj. Zato ni čudno, da se le malo interesentov odloča za gradnjo mikro sončnih elektrarn.

Spomnimo se še lastnikov mikro sončnih elektrarn, ki so primorani zaradi davčne politike zapreti sončno elektrarno, ki jim ne daje dobička, ampak povzroča dodatne stroške.

Sedaj lahko ponudimo zelo dobro rešitev, ki omogoča gradnjo sončne elektrane za lastno rabo in ki ne oddaja elektrike v omrežje. Rešitev, ki jo nudimo, je cenovno na ravni gradnje sončne elektarne z mikro inverterji. Ker je grajena le za lastno rabo in ne oddaja elektrike v omrežje, za izgradnjo ni potrebno dovoljenj. Stopnja izkoristka te sončne elektrarne je neprimerljivo višja, kakor izkoristek sončne elektrarne za lastne potrebe na osnovi centralnega ali mikro inverterjev.

To je sončna elektrarna za lastno rabo, ki je zasnovana na razsmerniku AXPERT. Razsmernik Axpert združuje v eni napravi čisti sinusni razsmernik, MPPT solarni regulator, polnilec akumulatorjev ter elektroniko, ki omogoča avtomatičen preklop na omrežno napetost. Multifunkcijska naprava je namenjena tako otočnim solarnim sistemom, kakor tudi solarnim sistemom, ki so povezani z omrežjem. Omogoča enostavno namestitev, prav tako pa tudi upravljanje. 

Axpert potrebuje za delovanje tudi akumulatorje. Vendar bomo dodali v solarni sistem le skromno kapaciteto akumulatorjev, toliko, da je zagotovljeno nemoteno delovanje in da imamo hkrati zagotovljen back up v primeru izpada omrežne napetosti.

Kako deluje takšna sončna elektrarna, ki je zasnovana na Axpertu?

Multifunkcijsko napravo bomo enostavno sprogramirali tako, da bo sončna elektrarna delovala na naslednji način:

- če je sončne energije dovolj na razpolago, napaja neposredno porabnike.

- če je sončne energije premalo, se kot dodatni vir napajanja vključijo akumulatorji. V tem primeru napajajo porabnike skupno sončne celice in akumulatorji.

- ker je naš cilj, da bo izkoristek solarnega sistema čim višji in da bo življenjska doba akumulatorjev čim daljša, bomo Axpert sprogramirali tako, da bo prehod napajanja porabnikov, iz akumulatorjev na omrežno napetost, čim hitrejši. Sprogramirali bomo tako, da se bodo akumulatorji izklopili kot vir napajanja, že pri nekaj odstotni izpraznjenosti. Primer: sončna elektrarna, ki deluje z razsmernikom 2,4kW, je zasnovana na 24V napetosti. Ko sta AGM akumulatorja povsem napolnjena, imata napetost 25,8V - 26V. Napravo lahko naravnamo tako, da se akumulatorji izklopijo že ko pade napetost na 25,5V.

- ko napetost akumulatorjev doseže spodnjo vrednost, se kot vir napajanja vključila omrežna elektrika,

- medtem pa bo elektrika iz sončnih celic polnila akumulatorje.

Izgube so v takšnem solarnem sistemu manjše, saj napajajo sončne celice direktno porabnike, če je na voljo zadosti sončne energije. 

Življenjska doba akumulatorjev je bistveno daljša. Vzemimo npr. primer AGM DC akumulatorjev Vision, ki imajo sicer 650 ciklov pri 50% praznitvi, kar ni malo. Pa vendar, bi se ti akumulatorji teoretično izrabili v dveh letih, če bi jih vsak dan praznili do polovice. Ker pa je stopnja praznjenja v opisanem solarnem sistemu bistveno nižja, bodo zdržali mnogo dlje.

Še eno prednost ima tako oblikovan solarni sistem za lastne potrebe, ki bo dobrodošla zlasti na tistih področjih, kjer je oskrba z elektriko občasno nestabilna. Akumulatorji, ki so del takšnega solarnega sistema, lahko služijo kot back up. Torej kot vir napajanja v primeru izpada omrežne elektrike. To je dodana vrednost tako zasnovane sončne elektrarne. 

Najbolj ekonomična je gradnja sončnih elektrarn za lastno rabo z močjo 1,5kw (Axpert 2,4kW), 3kW (Axpert 4kW). Ker je mogoče Axpert 4kW med seboj vezati, je mogoče zgraditi tudi elektrarne večjih moči. Za kupce, ki želijo postaviti sončno elektrarno, ki bo zagotavljala trofazni tok, je na razpolago 10kW trifazni razsmernik Axpert.

V našo ponudbo na spletni strani www.akumulator.si  smo uvrstili dve sončni elektrarni za lastne potrebe: sončna elektrarna 1,5kW z dvema akumulatorjema po 105Ah in 3kW sončno elektrarno, s štirimi akumulatorji po 105Ah.

Na koncu naštejmo še enkrat nekaj bistvenih prednosti sončne elektrarne za lastne potrebe, zasnovane na razsmerniku AXPERT:

-  dovoljenja in nepotrebni izdatki za gradnjo takšne elektrarne niso potrebni

- cenovno je na enaki ravni kot sončna elektrarna za lastne potrebe, zasnovana na mikro inverterjih

- mnogo višji izkoristek sončne elektrike za lastno rabo, kakor jo nudijo sistemi zasnovani na centralnem inverterju ali na mikro inverterju

- deluje tudi kot back up v primeru izpada elektrike

Takšna rešitev, bi bila lahko tudi izhod v krizi za tiste lastnike mikro sončnih elektararn, ki so primorani zaradi davkov zapreti elektarne. Na opisan način, bi lahko z relativno majhnim vložkom, sončne elektarne usposobili za lastno rabo. Lahko se spremeni namen tudi le dela obstoječe sončne elektrarne.

Okviren vložek za predelavo obstoječe mikro sončne elektarne, ki oddaja elektriko v omrežje, v sončno elektrarno za lastne potrebe (brez DDV):

- za 1,5kW okoli 650€

- za 3kW okoli 1.400€

- za 6kW okoli 2.500€

Predelava je enostavna, potrebna je le prevezava solarnih modulov na 24V ali 48V in povezava z multifunkcijskim razsmernikom. Razsmernik pa je treba povezati z 2 ali 4 akumulatorji.

Prepričajte se sami, na svoje oči in nas obiščite! Za lastne potrebe in v demonstracijske namene smo postavili takšno mikro sončno elektrarno z močjo 1,5kW na naši trgovini v Ljubljani, Brnčičeva 29b.