Zadnji projekti

Kako deluje samostojni solarni sistem

Kako oblikovati samostojni solarni sistem?

Vrste solarnih sistemov za elektriko

Kako širiti otočni solarni sistem

Izgube v samostojnih solarnih sistemih

Enosmerni otočni solarni sistemi

Samooskrba gospodinjstva z elektriko iz sončnih celic

Izmenični otočni solarni sistemi

Net metering - sončna elektrarna z akumulatorji ali brez?

Sončna elektrarna za lastno rabo z razsmernikom AXPERT

Solarni komplet

Solarne svetilke

Solarni kompleti za razsvetljavo

Solarni polnilec akumulatorja 12V, 24V

Solarni komplet za vikend

Solarni komplet za avtodom

Sončni kolektorji za kampiranje

Sistemi za rezervno napajanje

Solarne cestne svetilke

Mala vetrna elektrarna

Solarno ogrevanje vode s paneli za elektriko

Solarni komplet za tabornike in skavte

Solarni akumulator gel EXIDE na Uskovnici

Solarni sistem za mobilni kontejner

Mini sončna elektrarna na planšariji planine Krstenica

Sončni moduli na zidanici

Izkoristek sončnih celic večjih moči v samostojnih solarnih sistemih

Sončne celice za mobilno pisarno

Sončne celice za javno razsvetljavo

Sončne celice za elektriko v naselju Kunta Kinte v Velenju

Sončne celice zagotavljajo elektriko za predelavo mleka na Zajamnikih

Solarni komplet za odpiranje garažnih vrat

Samostoječi solarni moduli

Solarne celice napajajo reklamno tablo

Mikro sončna elektrarna 2,7kW na Muljavi

Razsmernik AXPERT za hitro in enostavno namestitev

Prikaz proizvodnje solarne elektrike v živo! Za ogled, kliknite na grafikon.

10 solarnih svetilk v občini Kozje

Sončna elektrarna za lastno uporabo

Solarna elektrarna za lastno rabo - trifazni tok

Cestna solarna LED razsvetljava z Li-ion akumulatorji

Sončna elektrarna na sirarni se bo hitro izplačala

Sončna elektrarna za lastni odjem

Solarna vodna črpalka za črpanje vode iz potoka

Sončne celice za ulične svetilke tudi v Preboldu

Sončna elektrarna 8kW za lastno uporabo

Li-ion baterije za solarni sistem

Razsmernik Axpert 2,4kw tudi na Triglavu

Donacija solarnega sistema mladini

Net metering v Sloveniji

Net metering sončna elektrarna na osnovi mikro inverterjev

Kandelaber za LED solarno svetilko

Sončna elektrarna za samooskrbo - naredi sam

Zaščite v mali sončni elektrarni 2,5kW

19kW otočna sončna elektrarna za napajanje strojev

35 solarnih LED luči

Solarno ogrevanje vode s PV

Otočna sončna elektrarna 4,5kW v Ljubljani

Solarne cestne svetilke

Solarne cestne svetilke so lahko zelo ekonomična rešitev na lokacijah, kjer ni na razpolago omrežne elektrike.

Pri solarnih cestnih svetilkah, je treba vedno izhajati iz namena osvetlitve, mikro lokacije, kjer bo svetilka nameščena ter dejstva, da je treba s solarno energijo vedno ekonomizirati. Zato je vedno najbolje, da je zasnova solarne ulične svetilke individualna, glede na opisana izhodišča. Zato vsakemu potencialnemu kupcu priporočamo skupen ogled mikro lokacije. Na osnovi ogleda, bo naša ponudba najbolj relevantna.

Z razvojem LED svetil, ki so energetsko varčne, so solarne cestne svetilke dobile nov zagon. Pri zasnovi solarnih uličnih svetilk, uporabljamo izključno kakovostne LED luči domačega proizvajalca Grah Automotive. Grahove LED luči imajo vse potrebne evropske certifikate in ustrezajo kriterijem glede svetlobnega onesneževanja. Za osvetlitev, kjer so kot vir energije uporabljajo sončne celice, smo izbrali modele z močjo 15W, 30W in 60W.

Vir energije pri solarnih LED lučeh, so solarni moduli. Uporabljamo monokristalne module, ki imajo 1-2% višji izkoristek, kakor polikristalne celice. Najmanjša moč solarnih modulov, ki jih vgrajujemo na solarne svetilke, je 100W. Glede na zasnovo, pa lahko ponudimo tudi moči 150W in 255W. Navadno se namešča en solarni modul, po potrebi pa tudi dva. Solarni modul mora biti obrnjen, če je le mogoče, proti jugu. Posebno je treba paziti, da na površino solarnega modula ne pada senca, siver se celoten izkoristek solarnega panela zelo zmanjša.

Standardno se solarni modul namešča na kovinski zaboj, ki je nasajen na vrhu nosilnega droga. Na zahtevo kupca, lahko solarnim modul namestimo tudi samostojno, neposredno z nosilcem na kandelaber. Takšna je namestitev tudi v primeru, ko se nameščata dva solarna modula.

Nosilni drog za solarno cestno razsvetljavo vedno konstruiramo tako, da je v skladu z nosilnostjo ter vetrovnimi conami, ki so v Sloveniji. Solarni panel, ki je nameščen na vrhu kandelabra, predstavlja velik upor vetra, zato mora biti nosilni drog temu ustrezno oblikovan. Klasičen kandelaber, ki ga dobavljamo za solerne cestne luči ima že fiksno namestitev za LED luč, kupci pa imajo možnost izbire LED luči z fleksibilnim nosilcem. Nosilni drog za solarne ulične svetilke je višine 4m - 8m. Uporabmiki dobijo ob naročilu tudi načrt in navodila za pripravo temeljev za vgradnjo kandelabra. Seveda pa nudimo kupcem tudi možnost, da pri nas nabavijo le solarni komplet in LED luč, za kandelaber pa poskrbijo sami.

Sončne celice shranjujejo energijo v cikličnih solarnih akumulatorjih. Uporabljamo izključno ciklične akumulatorje v AGM tehnologiji, ki so hermetični, in brez vzdrževanja ter zdržijo večje število ciklov (daljša življenjska doba). Na posebno zahtevo kupcev, lahko vgradimo tudi GEL akumulatorje Sonnenschein in Exide. Prototipno smo za cestno svetilko, uporabili tudi akumulatorje LiFePo4, ki imajo izredno dolgo življenjsko dobo(več kot 2.500 ciklov). Namestili smo jih na parkirišču naše trgovine, na Brnčičevi 29b, V Ljubljani.

Kapaciteta akumulatorja je v prvi vrsti odvisna od moči LED luči ter od moči solarnega modula. Vse tri vrednosti morajo v ravnovesju, če želimo, da bo solarna cestna razsvetljava delovala zanesljivo. Kapaciteta akumulatorjev pa je odvisna tudi od avtonomije sistema (koliko ur bo solarna luč svetila v primeru slabega vremena) , ki jo kupec zahteva. Standardne izvedbe nudijo 3 dnevno avtonomijo sistema. 

Akumulatorji so standardno nameščeni v kovinskem zaboju, ki je nameščen na vrhu nosilnega droga. Takšna namestitev skoraj povsem onemogoča vandalizem. Na kupčevo zahtevo, lahko akumulatorje namestimo tudi v tla, v posebni vodotesni zaboj. 

Delovanje luči uravnava elektronika - posebne vrste solarnih regulatorjev. Solarni regulator deluje tako, da prižge LED luč ob zatonu sonca in jo ugasne, ko je svetlobe spet zadosti na razpolago. Navadno ni potrebno, da bi solarna ulična razsvetljava delovala celo noč, zato ima solarni regulator tudi časovno funkcijo. S to funkcijo se uravnava izklop/vklop luči ponoči. Možna je tudi namestitev senzorja gibanja, ki prižge luč le takrat, ko je to potrebno. Vedno uporabljamo le elektroniko, ki ima visoko stopnjo zaščite - IP67, ki zagotavlja, da bo elektronika delovala kljub vlagi in ostalim vremenskim pogojem. Za posebno zahtevne lokacije uporabljamo MPPT solarne regulatorje. 

Poleg elektronik, s klasično regulacijo, lahko kupec izbere tudi solarni regulator,z daljinskim upravljanjem, ki deluje na osnovi infra žarkov.