Zadnji projekti

Kako deluje samostojni solarni sistem

Kako oblikovati samostojni solarni sistem?

Vrste solarnih sistemov za elektriko

Kako širiti otočni solarni sistem

Izgube v samostojnih solarnih sistemih

Enosmerni otočni solarni sistemi

Samooskrba gospodinjstva z elektriko iz sončnih celic

Izmenični otočni solarni sistemi

Net metering - sončna elektrarna z akumulatorji ali brez?

Sončna elektrarna za lastno rabo z razsmernikom AXPERT

Solarni komplet

Solarne svetilke

Solarni kompleti za razsvetljavo

Solarni polnilec akumulatorja 12V, 24V

Solarni komplet za vikend

Solarni komplet za avtodom

Sončni kolektorji za kampiranje

Sistemi za rezervno napajanje

Solarne cestne svetilke

Mala vetrna elektrarna

Solarno ogrevanje vode s paneli za elektriko

Solarni komplet za tabornike in skavte

Solarni akumulator gel EXIDE na Uskovnici

Solarni sistem za mobilni kontejner

Mini sončna elektrarna na planšariji planine Krstenica

Sončni moduli na zidanici

Izkoristek sončnih celic večjih moči v samostojnih solarnih sistemih

Sončne celice za mobilno pisarno

Sončne celice za javno razsvetljavo

Sončne celice za elektriko v naselju Kunta Kinte v Velenju

Sončne celice zagotavljajo elektriko za predelavo mleka na Zajamnikih

Solarni komplet za odpiranje garažnih vrat

Samostoječi solarni moduli

Solarne celice napajajo reklamno tablo

Mikro sončna elektrarna 2,7kW na Muljavi

Razsmernik AXPERT za hitro in enostavno namestitev

Prikaz proizvodnje solarne elektrike v živo! Za ogled, kliknite na grafikon.

10 solarnih svetilk v občini Kozje

Sončna elektrarna za lastno uporabo

Solarna elektrarna za lastno rabo - trifazni tok

Cestna solarna LED razsvetljava z Li-ion akumulatorji

Sončna elektrarna na sirarni se bo hitro izplačala

Sončna elektrarna za lastni odjem

Solarna vodna črpalka za črpanje vode iz potoka

Sončne celice za ulične svetilke tudi v Preboldu

Sončna elektrarna 8kW za lastno uporabo

Li-ion baterije za solarni sistem

Razsmernik Axpert 2,4kw tudi na Triglavu

Donacija solarnega sistema mladini

Net metering v Sloveniji

Net metering sončna elektrarna na osnovi mikro inverterjev

Kandelaber za LED solarno svetilko

Sončna elektrarna za samooskrbo - naredi sam

Zaščite v mali sončni elektrarni 2,5kW

19kW otočna sončna elektrarna za napajanje strojev

35 solarnih LED luči

Solarno ogrevanje vode s PV

Net metering - sončna elektrarna z akumulatorji ali brez?

Net metering v Sloveniji nestrpno pričakujemo. Tako posamezniki, ki se zavedajo možnosti lastne, zmanjšane energetske odvisnosti, kakor podjetja, ki se s tem ukvarjajo.

Bomo spet korak za razvitimi?

Ali bomo v Sloveniji, po uvedbi net meteringa, spet za korak za ostalim, razvitim svetom? Medtem ko mi nestrpno pričakujemo poenostavljeno možnost gradnje malih sončnih elektararn za lastne potrebe, zahodna Evropa, ZDA, Japonska in ostali napreden svet pospešeno uvaja gradnjo sončnih elektrarn za lastne potrebe z akumulatorji. Zakaj?

Investirati v net metering sončno elektrarno?

Investirati ali ne investirati v solarni sistem na osnovi net metering-a, je nekako že preseženo vprašanje. Ko se odločamo za izgradnjo male sončne elektrarne, vemo, da je to odločitev za 25 let. Sedanja cena elektrike v Sloveniji je okoli 0,12€/kWh in bo prav gotovo strmo rastla. Vzroki rasti so različni, tudi zaradi bolj ali manj (ne)premišljenih investicij v elektrarne. Sicer pa je cena električne energije v Nemčiji, že sedaj 0,28€/kwh. Zato pri računanju ekonomičnosti naložbe v solarne elektrarno ne smemo izhajati le iz tekoče cene elektrike, ampak iz spekulacije dviga cene elektrike ne dolgi rok - 25 let.

Kakšen tip sončne elektrarne je najbolj ustrezen?

Večina potencialnih kupcev nam zastavlja to vprašanje in takoj, še v isti sapi dodaja svoj odgovor - "da bo čim bolj poceni". Odgovor ni najbolj ustrezen, važen je seveda efekt oz. korist, ki nam jo bo prinesla investicija v sončno elektrarno. Navadno majhen vložek, prinaša tudi majhno korist.

V grobem ločimo tri vrste sončnih elektrarn za lastno oskrbo. Vsi trije tipi sončnih elektrarn, bodo zanimivi tudi za net metering. Prva je sončna elektrarna z centralnim razsmernikom, druga je sončna elektrarna z mikro inverterji in tretja sončna elektarna z akumulatorji. 

Sončna elektrarna z mikro inverterji

Sončne elektrarne s centralnim razsmernikom so najbolj razširjene. Osnovna slabost takšne sončne elektrarne s centralnim razsmernikom je, da se proizvodnja elektrike ravna vedno po solarnem modulu z najmanjšim izkoristkom in da se po kablih pretaka DC z visokim tokom.

Sončne elektrarne z mikro inverterji postajajo čedalje bolj zanimive, saj ima vsak mikro inverter svojo MPPT regulacijo, kar zagotavlja najboljši izkoristek slehernega solarnega modula. Solarni modul s slabim izkoristkom ne vpliva na izplen ostalih solarnih modulov. Zaradi povedanega, je tudi skupni izkoristek sončne elektrarne s mikro inverterji do 10% višji, v primerjavi s klasičnimi. Ekonomičnost in privlačnost gradnje z mikro inverterji pa se še povečuje z vgradnjo APS 500W mikro inverterji, na katerega se lahko instalirata kar dva modula hkrati.

Nizka stopnja porabe elektrike za lastne potrebe v sončnih elektrarnah 

Večina kupcev, ki se zanimajo za izgradnjo sončne elektrarne za lastne potrebe, računa na takšen način - zgradil bom sončno elektrarno 4kW, ki mi bo poleti dajala vsaj 16kWh elektrike, kar bo več kot zadosti za moje potrebe. Dejstvo pa je, da se po izkušnjah le okoli 40% proizvedene energije v sončni elektrarni porabi za lastne potrebe. Preostalih 60% solarne energije gre v omrežje. Podatek velja za porabo poprečne 4 članske družine, seveda pa varira glede na število oseb v gospodinjstvu, prisotnost teh oseb v dnevnem času, starost oseb, življenjske navade, itd. Izbrali smo enega od tekstov, ki nazorne govore o tem problemu, pripravil ga je Bosch Solar. Tu leži tudi odgovor, zakaj net metering sistem brez hrambe energije za kasnejšo porabo, ni več priljubljen v razvitem svetu.

Kako povečati odstotek lastne rabe solarne elektrike,proizvedene v domači sončni elektrarni?

Eden od način je vgradnja naprave Solar IBoost, ki "lovi" presežke solarne elektrike, ki bi sicer končali v omrežju, in jih usmerja v gretje vode. Bolj temeljit pristop pa zagotavlja izgradnja sončne elektrarne po sistemu net metering, ki hrani odvečno energijo v akumulatorjih, le del presežke nad tem, pa odvaja v omrežje. S tem se bo odstotek lastne rabe solarne elektrike bistveno povačal in tako bomo dosegli osnovni smisel in namen izgradnje sončne elektrarne - lastna oskrba z energijo.

Net metering sončna elektrarna z akumulatorji

V svetu se ponujajo že zelo sofisticirani sistemi, ki upravljajo sončne elektrarne z akumulatorji. Temu ustrezne so tudi cene teh sistemov. K sreči lahko ponudimo sončno elektrarno z akumulatorji, z razsmernikom InfiniSolar, Hibridni razsmernik InfiniSolar je cenovno dosti bolj sprejemljiv, vendar zanesljiv in enostaven za upravljanje. V kratkem času bo na razpolago tudi 5kW hibridni razsmernik InfiniSolar, ki povsem ustreza potrebi štiri članske družinske hiše po solarni elektriki.

Akumulatorji pomenijo v sončni elektrarni dodaten strošek, so pa nujno potrebni za shranjevanje energije za čas, ko jo potrebujemo. Večina kupcev okleva z nakupom, ker se boji, da bo potrebno akumulatorje že v nekaj letih zamenjati in nadomestiti z novimi.

Ker kvalitetni akumulatorji niso poceni, je potrebno kapaciteto akumulatorjev skrbno dimenzionirati za vsako sončno elektrarno posebej glede na že naštete dejavnike, ki vplivajo na potrebno zmogljivost akumulatorjev. Če se boste odločili za ta tip sončne elektrarne, vam bomo z veseljem pripravili ustrezen izračun.

LiFePO4 akumulatorji zdržijo do 20 let

Danes so na razpolago svinčeni akumulatorji z dolgo življenjsko dobo. Omenimo le odlične akumulatorje GNB Enersolt T, kjer se 2V akumulatorske celice sestavljajo v baterijske sklope. Še bolj trpežni pa so li ion akumulatorji, ki se lahko tudi globje praznijo.

Li ion akumulatorji, ki se uporabljajo tudi v električnih avtomobilih, so našli svoje mesto tudi v sončnih elektrarnah za lastno rabo. LiFePO4 akumulatorji, ki so podzvrst li ion tehnologije, sodijo med najbolj varne in zanesljive. Za sončne elektrarne so LiFePO4 akumulatorji oblikovani v 24V in 48V modulih, ki se lahko poljubno sestavljajo, pač glede na zahtevano kapaciteto. Njihova pričakovana življenjska doba je 20 let. Na zahtevamo, jih nudi tudi naše podjetje.