Zadnji projekti

Funkcije blocking diod in by pass diod

Pojma blocking diod in by pass diod se pogosto mešata.Gre za pomembni funkciji solarnega panela zato bomo temu posvetili nekaj vrstic.

Blocking diod preprečujejo povraten tok iz solarnega panela v akumulator.Ponoči solarni panel ne proizvaja elektrike, zato je napetost solarnega panela nižja kakor je napetost akumulatorja. Zaradi tega prične električni tok teči v obratno smer in akumulator se prazni. Ne gre sicer za velike izgube elektrike, a zlasti pri manjših solarnih panelih je izguba lahko opazna.

Vsi solarni paneli v naši ponudbi v Spletni trgovini z energijo  imajo vgrajene blocking diod.

Sončne celice so v solarnem panelu med seboj povezane zaporedno, da na ta način zagotovimo ustrezno napetost solarnega panela.Zato teče električni tok skozi vse sončne celice v enaki meri. Če je del solarnega panela v senci, sončne celice, ki so zasenčene ne bodo proizvajale elektrike v takšni meri kakor ostale. Sončne celice, ki niso v senci bodo skušale to izgubo elektrike nadomestiti z višjo produkcijo, zato bo prišlo do pregrevanja.

By pass dioda omogoča da teče električen tok okoli zasenčenih sončnih celic, zaradi česar je izguba moči solarnega panela manjša. V naši ponudbi so vsi solarni paneli opremljeni z by pass diodami, kakor je razvidno tudi iz tehničnih specifikacij.