Zadnji projekti

MPPT solarni regulator

MPPT solarni regulatorji lahko povečajo izkoriščenost solarnih modulov do 30%.

MPPT ali Maximum Power Point Tracker je tehnologija kjer solarni regulator polnjenja stalno spremlja odnos med močjo solarnega modula in napetostjo akumulatorja, zato je izkoristek največji. Enostavno povedano: MPPT solarni regulator pretvori enosmerni tok v izmenični in nato nazaj v enosmerni tok. Vendar je izhodni enosmerni tok višji, ob nižji napetosti, ki je zadostna, da polni akumulator.

Solarni regulator Steca Solarix MPPT lahko poveča izkoristek solarnega modula do 30%. To pomeni, da je možno z uporabo solarnega regulatorja MPPT doseči enako proizvodnjo elektrike z kar za 30% manj zmogljivim solarnim modulom.

Poleg tega je mogoče z MPPT sončnim regulatorjem polniti 12V akumulator(je) s solarnim panelom 24V nominalne napetosti.

Za manjše 12V fotonapetostne sisteme je na razpolago MPPT solarni regulator 12A z podobnimi karakteristikami kot jih ima MTTP Steca solarni regulator. Še bolj zanimivi pa so MPPT solarni regulatorji za večje solarne sisteme firme Outback.

Napetost solarnega modula je odvisna od intenzivnosti sončne svetlobe in od temperature sončnih celic. Napetost solarnega modula mora biti višja kakor je napetost akumulatorja. Napetost solarnega modula je okoli 17V pri 25 stopinjah C (velja za solarne module z nominalno napetostjo 12v).

Ob taki napetosti je solarni modul sposoben polniti akumulator, ki ima napetost nekje med 11V in 14,5V. Ob veliki vročini napetost solarnega modula pade na okoli 15V, pri nizkih temperaturah pa poraste na okoli 18V.

Če je napetost solarnega modula veliko višja kakor je napetost akumulatorja, standardni solarni regulator polnjenja tega viška toka ne bo izkoristil.  MPPT solarni regulator pa lahko doprinese tudi do 30% več toka.

Bistvena prednost MPPT solarnega regulatorja se pokaže v zimskem času ko lahko napetost solarnega modula poraste tudi do 18V. V zimskem času je čim večji izkoristek solarnih modulov tem bolj pomemben saj traja intenzivnost sončne svetlobe manj časa, potreba po električni energiji pa je vsaj enaka, če ne večja kot poleti.