Zadnji projekti

Solarni regulatorji

Solarni regulatorji ščitijo solarne akumulatorje pred prenapolnjenostjo. Dober solarni regulator ima še niz drugih funkcij. Primer-regulatorji STECA.

Sončna energija, ki jo solarne celice pretvarjajo v elektriko, polni v otočnih solarnih sistemih akumulatorje. Solarna energija pa seveda ni enakomerna,obsevanost sončnih celic je različna. Zato bi občasno lahko prišlo do prenapolnjenosti akumulatorja. Posledica prenapolnjenosti akumulatorja je lahko celo eksplozija,vsekakor pa bi se življenjska doba akumulatorja skrajšala.

Cena dobrega solarnega regulatorja je v primerjavi s škodo, ki jo lahko povzroči nekvaliteten solarni regulator, res nizka.

Solarni regulator je 12V ali 24V, dober solarni regulator ima obe možnosti. Osnovna funkcija regulatorja polnjenja v solarnih sistemih je da preprečuje prenapolnjenost akumulatorja in obratno smer toka – iz akumulatorja nazaj v solarni modul. Brez te funkcije bi lahko prišlo ponoči do praznjenja akumulatorja.

Nekateri solarni regulatorji imajo vgrajen tudi polnilec akumulatorja. Takšen tip solarnega regulatorja je še posebno primeren v solarnih sistemih kjer je predviden tudi generator ali pa kjer je na razpolago tudi električno omrežje. Solarni regulator z polnilcem je ekonomičen nakup.

Prodaja solarnih regulatorjev Steca je v Spletni trgovini z energijo.