Zadnji projekti

Vrste solarnih akumulatorjev

Solarni akumulator mora biti ciklični.

Tehnologije svinčenih solarnih akumulatorjev so:

Solarni akumulatorji s tekočim elektrolitom, to so t.i. kislinski solarni akumulatorji. Nekateri akumulatorji s tekočim elektrolitom zahtevajo vzdrževanje, to je kontrolo elektrolita in dolivanje vode. Akumulatorji s posebno oblikovanimi ventili, pa kljub temu, da imajo tekoči elektrolit, ne potrebujejo vzdrževanja.

Primer solarnih akumulatorjev s tekočim elektrolitom, ki potrebujjeo vzdrževanje, so poltrakcijski akumulatorji NBA 110Ah.

Primer solarnih akumulatorjev s tekočim elektrolitom, vendar brez vzdrževanja so akumulatorji Yuasa 115Ah, Varta 190Ah in 240Ah ter 2V celice GNB Enersol solar.

Akumulatorji s tekočim elektrolitom, ki potrebujejo vzdrževanje, se bolj plinijo, zato niso primerni za namestitev v notranjih prostorih.

Solarni AGM akumulatorji, vzdrževanja ne potrebujejo, to so t. i. zaprti akumulatorji. Plinjenje je manjše, zato so lahko nameščeni tudi v notranjih prostorih.

Primer AGM akumulatorjev v naši ponudbi so ciklični AGM akumulatorji Ritar, AGM akumulatorji Rolls.

Solarni GEL akumulatorji, kjer je elektrolit v gelskem stanju. Plinjenje je manjše, zato se lahko namestijo v notranjih prostorih.

Primer solarnega gel akumulatorja, je akumulator Sonnenschein solar block 110Ah.

Li-ion solarni akumulatorji in baterije, so zanimivi zlasti zaradi izredno dolge življenjske dobe, ter sposobnosti zelo globokega praznjenja.

Primer li-ion solarnih akumulatorjev je LiFePo4 baterijski sklop 48V 100Ah.

Ne glede na tehnologijo solarnih akumulatorjev, velja pravilo, da je življenjska doba povezana z globino praznjenja. Velja generalno pravilo, da je svinčene akumulatorje pametno prazniti do polovice.

Tags: solarni akumulatorji, vrste solarnih akumulatorjev, kislinski solarni akumulatorji, agm, gel, solarne baterije li-ion, LiFePo4.