Zadnji projekti

Razsmerniki

Razsmerniki pretvarjajo v fotonapetostnih sistemih enosmerni v izmenični tok ter hkrati tudi napetost. Uporabljamo tudi izraz inverterji.

Razsmerniki pretvarjajo 12V v 220V napetost, pa tudi iz 24V ali 48V napetosti. Če želimo v samostojnih solarnih sistemih uporabiti običajne električne uporabnike,ki delujejo na 220V napetosti, moramo pri napajanju iz akumulatorjev uporabiti razsmernik. Pri funkcioniranju  pretvornika napetosti se pojavijo izgube, saj razsmernik za svoje delovanje potroši določeno energijo. Razsmernik pa troši elektriko tudi v "standby" položaju.

Kakšno moč naj ima solarni razsmernik za vaš solarni sistem je seveda odvisno od moči porabnikov. Razsmernik ima deklarirano moč pri trajni obremenitvi. Moč razsmernika pri trajni obremenitvi mora biti vedno nekaj višja kakor je moč vseh porabnikov, ki bodo istočasno vključeni.

Poleg tega je treba upoštevati, da se npr. pri zagonu motorjev, hladilnikih, fluoroscentne luči, porabi tudi do 7- krat večja moč, kot je deklarirana za te porabnike. Pri solarnem napajanju kompresorskega hladilnika moramo pri kalkulaciji moči inverterja upoštevati vsaj 3 do 6 kratni mnogokratnik moči hladilnika.

Električno omrežje oddaja električen signal v obliki sinusne krivulje. Čim bolj je oblika električnnega signala, ki ga oddaja razsmernik podoben sinusoidi, večja je verjetnost da bo električen porabnik, ki je priključen na razsmernik deloval brez motenj.

Razsmernike za samostojne solarne sisteme lahko kupite v Spletni trgovini z energijo. Cena inverterjev je konkurenčna.