Kabli, konektorji, varovalke

Uporaba ustreznih kablov v solarnih sistemih je izrednega pomena, saj s tem zmanjšamo izgube električne energije ter preprečujemo gretje kablov ali celo požar.

Pri povezavi med solarnimi paneli in solarnim regulatorjem je treba uporabiti solarni kabel, ki je zaščiten pred atmosferskimi vplivi, UV žarki. Življenjska doba solarnih modulov je 25 let, zato mora biti solarni kabel ustrezne kvalitete, da bo trajal toliko časa.

Presek solarnega kabla je seveda odvisen od toka, napetosti in dolžine kabla. Pri izbiri solarnega kabla smo nekoliko poenostavili, ter vključejemo 4mm2 solarni kabel za solarne sisteme do 100W moči, za močnejše sisteme pa 6mm2 solarni kabel. Morda malo preveč previdno, vsekakor pa je takšen sistem varen in ne doprinaša dodatnih izgub.

Posebno pozornost pa je treba posvetiti tudi ustreznim kablom, ki povezujejo solarni regulator in akumulatorje, ter razsmernik z akumulatorji.

Uporaba ustrenega preseka kabla v otočnih solarnih sistemih, je še toliko bolj pomembna, saj gre za sisteme z enosmernim tokom, kjer lahko tok naraste tudi do nekaj sto amperov.
Če uporabljamo kable s premajhnim premerom, bo napetost solarnega sistema padla. Napetost pada tudi z dolžino kablov zaradi notranje upornosti.

Presek kabla je odvisen od napetosti otočnega solarnega sistema (12V, 24V, 48V), od toka (A) ter od dolžine kabla. Pri višji napetosti solarnega sistema, je potreben manjši presek kabla. Zato je tudi pametno zasnovati solarne sisteme večje moči, na 24V ali 48V napetost, saj s tem prihranimo pri kablih.

Če ste v dvomih pri izbiri preseka kabla, velja splošno pravilo - izberite kabel z večjim presekom, to ni mesto za prihranke.

Posebnega pomena so varovalke, ki jih je treba namestiti med solarnim regulatorjem in baterijami ter pred razsmernik. Varovalke v tem primeru varujejo kable, ne naprave.

Pri otočnih solarnih sistemih večje moči, sestavlja baterijski blok navadno več akumulatorjev. Ti so med seboj povezani v 12V, 24V ali 48V napetost. Akumulatorske povezave morajo biti narejene strokovno, s kabli ustreznega preseka. Ob vključitvi večjega porabnika, le-ta potegne v momentu iz akumulatorjev velik tok, ki ga morajo kabelske povezave med akumulatorji zdržati.

Če ste v dvomih pred odločitvijo o dimenzioniranju kablov ali varovalk, nas kontaktirajte ali se posvetujte z usposobljenim strokovnjakom.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »