Solarni regulator preprečuje prenapolnjenost akumulatorja

Ko je akumulator povsem poln, ne more več sprejemati dodatne energije iz solarnega modula. Če bi solarni moduli še naprej polnili akumulator bi prišlo do vretja v akumulatorju. Plinjenje bi se zelo povečalo, iz akumulatorja bi izhajala voda, zaradi plinjenja lahko pride tudi do eksplozije.

Na drugi strani pa lahko zvišana napetost v akumulatorju poškoduje električne naprave ki jih oskrbuje z elektriko ter izključi razsmernik.

Solarni regulator zmanjša polnjenje akumulatorja ko je akumulator poln. Ko napetost v akumulatorju pade, solarni regulator ponovno omogoči polnjenje akumulatorja.

Nekateri solarni regulatorji  uravnavajo polnjenje akumulatorja tako da popolnoma vključijo ali izključijo polnjenje akumulatorja. Drugi način je PWM metoda, pri kateri solarni regulator stopenjsko zmanjšuje ali povečuje napetost polnjenja. Regulatorji polnjenja ki imajo PWM zmanjšujejo tudi sulfatizacijo akumulatorja in mu s tem podaljšujejo življenjsko dobo.

Pri nekaterih solarnih regulatorjih polnjenja je možno točko, ko solarni regulator polnjenja spremeni napetost z katero se polni akumulator, nastaviti, pri drugih je nastavitev avtomatska.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »