Prednosti MPPT solarnega regulatorja v primerjavi s PWM

Dejstvo je, da so MPPT solarni regulatorji dražji, v primerjavi s standradnimi PWM regulatorji. Vendar MPPT regulatorji nudijo niz prednosti, zaradi katerih se jih splača vključiti v otočni solarni sistem.

PWM (Pulse Width Mogulation) solarni regulator počasi zmanjšuje tok polnjenja, ko se akumulator približuje polni napolnjenosti. Na ta način zagotavlja, da bo akumulator res popolnoma napolnjen, ter ga v tem stanju tudi vzdržuje. S tem bo akumulator dosegel daljšo življenjsko dobo.

MPPT (Maximum Point Power Tracking) solarni regulator lahko pretvarja odvečno napetost v močnejši tok. Tako se skrajša čas v katerem se napolnijo akumulatorji, s čemer se stalno zagotavlja optimalno delovanje solarnega sistema. MPPT solarni regulator je tako do 30% bolj efektiven, v primerjavi s PWM solarnim regulatorjem.

Poleg te, najpomembnejše prednosti, ki jo ima MPPT solarni regulator, so tudi manjše izgube v otočnem solarnem sistemu. Nižja napetost v žicah, ki vodijo od solarnega panela do PWM regulatorja, povzročajo večje izgube v solarnem sistemu, kakor višja napetost, ki jo vzdržuje MPPT solarni regulator.

Tretja, prav tako pomembna prednost MPPT solarnega regulatorja je fleksibilnost pri dimenzioniranju otočnih solarnih sistemov. Pri namestitvi solarnih modulov, z močjo nad 190W in nazivno napetostjo 24V, je mogoče dimenzionirati tudi 12V otočni sistem. Ta možnost nudi prihranek, saj lahko uporabimo v solarnem sistemu le en 12V akumulator.

Tags: prednosti MPPT solarnih regulatorjev

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »