Izbor solarnega regulatorja - PWM ali MPPT

PWM ali MPPT solarni regulator?

Pri izbiri med PWM  in MPPT  solarnim regulatorjem je potrebno upoštevati več dejavnikov, kot so velikost solarnega sistema, tip in zmogljivost solarnih modulov ter želeni izkoristek sistema.

PWM regulatorji so običajno cenejši in preprostejši za uporabo, vendar imajo nižji izkoristek v primerjavi z MPPT regulatorji. PWM regulatorji prilagodijo napetost iz solarnih modulov, da se ujema z napetostjo baterije. To je primerno za manjše solarni sistemi, ki imajo le en ali več manjših solarnih modulov in eno baterijo. Vendar pa pri večjih solarnih sistemih, kjer je več solarnih modulov povezanih v serijo ali paralelo, lahko napetost solarnih modulov niha in ne ustreza vedno napetosti baterije. To lahko zmanjša izkoristek sistema.

MPPT regulatorji so bolj zapleteni in dražji, vendar ponujajo višji izkoristek v primerjavi z PWM regulatorji. MPPT regulatorji spremljajo in prilagajajo napetost in tok iz solarnih modulov, da bi dosegli najvišjo možno moč (Watt) in tako povečali izkoristek sistema. MPPT regulatorji so primerni za večje solarni sistemi z več solarnimi moduli in baterijami, ki zahtevajo bolj natančno regulacijo napetosti in toka.

Ker so cene MPPT solarnih regulatorjev sedaj bistveno nižje, priporočamo nakup MPPT regulatorja za vse sončne panele od moči 100W naprej.

Pri izboru moči solarnega regulatorja je treba misliti tudi na širitve sončne elektrarne v bodoče. Zato je bolje kupiti močnejši solarni regulator, ki bo omogočil priklopitev dodatnih sončnih panelov brez zamenjave obstoječega regulatorja.

Tags: izbor solarnega regulatorja, PWM, MPPT.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »