Hranilniki električne energije za hibridne sončne elektrarne

Hranilniki električne energije za sončne elektrarne.

Srce tipične hibridne sončne elektrarne predstavlja hibridni razsmernik, baterije ter zaščite. Vse skupaj je treba smiselno povezati, da bo delovalo najbolj optimalno, ter opraviti nastavitve delovanja baterij in celega sistema. Cel proces je precej zamuden in nudi obilo možnosti napak.

Zato so šli najbolj napredni proizvajalci razsmernikov korak naprej in združili v eni napravi hibridni razsmernik in baterije. Takšno napravo imenujemo hranilnik električne energije. Hranilniki električne energije so lahko enofazni ali trifazni, odvisno od tipa razsmernika in baterij v njem. Zmogljivost baterij se lahko modularno povečuje.

Bistvena prednost hranilnikov elektrike je, da so enostavni za namestitev ter upravljanje ter da so vanj vgrajene tudi vse osnovne zaščite. Opravljene so tudi vse nastavitve polnjenja in praznjenja LiFePO4 baterij.

Za naše tržišče so posebno zanimivi trifazni hranilniki elektrike. Tehnološke značilnosti trifaznih hibridnih razsmernikov vseh vodilnih proizvajalcev, so bolj kot ne izenačene. Razlikujejo se v tem, da nekateri proizvajalci nudijo v otočnem sistemu le enofazni tok in da je moč hibridnega razsmernika nižja kakor v omrežnem delovanju. 

Bistvene razlike med hranilniki električne energije se pojavljajo pri baterijah. Vse baterije so narejene v li-ion tehnologiji, natančneje v LiFePO4 tehnologiji. Baterije te zvrsti so varne za delovanje, nimajo izpustov in se jih lahko namesti tudi v bivalni prostor. Baterije so najdražji del hranilnikov, zato je treba poznati njihove karakteristike. Podobno kakor pri svinčenih baterijah, kjer vemo kateri proizvajalci nudijo kvalitetne izdelke, je tudi na trgu li-ion baterij množica proizvajlcev, ki se med seboj močno razlikujejo po kvaliteti. 

Pomembno za oceno kvalitete baterij je, da je proizvajalec svetovno poznan. Kakšno število ciklov nudi baterija, pomeni življenjsko dobo baterije. Drugo vprašanje je, do katere globine se lahko pri tem baterija prazni. Vse to so vprašanja, na katere mora biti kupec pozoren pri nakupu hranilnika električne energije. Več o li-ion baterijah za sončne elektrarne, si lahko preberete na tej povezavi.

Ker smo v baterijskem poslu že več kot 30 let, v fotovoltaiki pa 15 let, smo izboru hranilnika, ki ga nudimo trgu, posvetili veliko pozornost. Odločili smo se za firmo Kstar, ki ponuja hranilnike električne energije z LiFePO4 baterijami CATL. CATL je največji svetovni proizvajalec LFP baterij, ki slovi po kvaliteti in je dobavitelj večim proizvajalcem električnih avtomobilov, med njimi tudi Tesli. 

Baterije, ki so vgrajene v hranilnik Kstar imajo 10.000 ciklov ob 90% praznitvi. V času tega pisanja, na slovenskem trgu nismo našli ponudnika, ki bi nudil baterije z več kot 6.000 cikli, nekateri le z 3.000 cikli. Govorimo o baterijah za sončne elektrarne za gospodinjstva.

Omeniti moramo tudi, da trifazni hranilnik elektrike Kstar nudi tudi v otočnem delovanju trifazni tok, moč razsmernika pa je 9,6kW.

Tags: hranilnik električne energije za hibridne sončne elektrarne, trifazni hranilnik Kstar 10kW, CATL.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »