Vrste solarnih akumulatorjev in baterij

Solarni akumulatorji in baterije morajo biti ciklični.

Solarni akumulatorji shranjujejo električno energijo, ki jo proizvedejo solarni paneli.

Najprej bomo govorili o 12V solarnih akumulatorjih. Obstaja več vrst 12V solarnih akumulatorjev, ki se razlikujejo po tehnologiji, sestavi, zmogljivosti in drugih značilnostih. Tukaj je nekaj najpogostejših vrst solarnih akumulatorjev:

Svinčeno-kislinski akumulatorji: To so solarni akumulatorji, ki so cenejši in čedalje manj razširjeni na trgu. Sestavljeni so iz svinčenih plošč in elektrolita, ki je običajno žveplova kislina. Ti akumulatorji so zelo učinkoviti pri nizkih tokovih, vendar pa so težji, manj odporni proti vročini in imajo krajšo življenjsko dobo v primerjavi z drugimi vrstami akumulatorjev.

Gel akumulatorji: Gel akumulatorji so solarni akumulatorji, ki uporabljajo gel v elektrolitu namesto žveplove kisline. Gel akumulatorji so bolj odporni proti vibracijam in visokim temperaturam, vendar pa so manj učinkoviti pri visokih tokovih in imajo nižjo kapaciteto v primerjavi s svinčeno-kislinskimi akumulatorji.

AGM akumulatorji: AGM (absorbent glass mat) akumulatorji so solarni akumulatorji, ki uporabljajo posebno matrico iz steklenih vlaken, ki vpija elektrolit, namesto tekočega elektrolita. Ti akumulatorji so manj občutljivi na vibracije in udarce ter imajo dolgo življenjsko dobo, vendar pa so dražji v primerjavi s svinčeno-kislinskimi akumulatorji.

Novejša tehnologija svinčenih akumulatorjev so akumulatorji svinec - ogljik. Imajo izredno dolgo življenjsko dobo in so kot narejeni za otočne sončne elektarne.

Litij-ionski akumulatorji: Litij-ionski akumulatorji so najbolj priljubljeni med solarnimi akumulatorji zaradi svoje visoke zmogljivosti in dolge življenjske dobe. Sestavljeni so iz litijevega oksida, ki deluje kot pozitivni elektrod, grafitnega materiala, ki deluje kot negativni elektrod, in elektrolita, ki je običajno organski topilni.

Najbolj popularni so solarni AGM akumulatorji, ki so cenejši od GEL akumulatorjev, vendar imajo še vedno zadosti dolgo življenjsko dobo. Te vrste akumulatorjev tudi priporočamo za manjše otočne sončne elektrarne. 

Za večje sončne elektrarne in za elektrarne, ki so pogosto v uporabi priporočamo svinec - ogljik akumulatorje. Akumulatorji Ritar narejeni v tehnologiji svinec-ogljik se odlikujejo po cikličnih sposobnostih in izredno dolgi življenjski dobi.

Akumulator svinec ogljik za sončne elektrarneAkumulator svinec ogljik za sončne elektrarne

LiFePO4 baterije so posebna zvrst li-ion akumulatorjev, ki so popolnoma varni in z dolgo življenjsko dobo.

Sodobni "all in one" razsmerniki uporabljajo večinoma 24V ali 48V li-ion baterijske sklope. To so nizkonapetostni li-ion baterije, ki imajo običajno od 3.000 do 6.000 ciklov. Torej bistveno več, kakor 12V akumulatorjih, ki smo jih obravnavali do sedaj.

Trifazne hibridne sončne elektrarne pa uporabljajo visokonapetostne li-ion baterije, z napetostjo okoli 140V in več. Tudi te akumulatorji imajo navadno 6.000 ciklov. Mi nudimo visokonapetostne akumulatorje CATL z 10.000 cikli.

Tags: solarni akumulatorji, baterije, ciklični. svinec ogljik, LiFePO4 baterije, akumulatorji CATL.

 

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »