Hranilniki električne energije za otočne sončne elektrarne

Hranilniki električne energije Srne solar.

Poleg solarnih panelov, ki proizvajajo solarno elektriko, je najbolj pomemben del otočne sončne elektrarne razsmernik, ki pretvarja enosmerni tok v izmenični. Sodobni razsmerniki "all in one" imajo poleg tega še MPPT solarni regulator s katerim polnijo baterije ter polnilec. Na spodnji sliki si lahko ogledate primer namestitve takšnega solarnega sistema. Potrebna je tudi zaščita, tako prenapetostna in tokovna, kakor tudi zaščita med baterijami in razsmernikom. Namestitev zahteva poznavanje solarnih sistemov, pogoste so napake pri namestitvi, ki lahko povzročijo okvare razsmernika ali celo baterij. Posebna skrb je potrebna nastavitvi razsmernika glede na tip baterij in prioritete delovanja.
Otočni solarni sistemOtočni solarni sistem
Zaradi pogostih napak pri namestitvi in na pobudo instalaterjev otočnih sončnih elektrarn, smo se odzvali in kot prvi v Sloveniji, pričeli tržiti hranilnike električne energije za otočne sončne elektrarne. Hranilnik električne energije za otočne elektrarne sestavlja razsmernik "all in one" in li-ion baterije ter vse potrebne zaščite, ki se jih lahko predvidi vnaprej. Hranilnik elektrike je izredno enostaven za namestitev, saj je sestavljen le iz treh vnaprej pripravljenih enot. V vrhnji enoti je "all in one" razsmernik moči 5kW ter vse zaščite in BMS (elektronika), ki uravnava delovanje baterij. V spodnjih dveh enotah sta bateriji, vsaka z zmogljivostjo 5kWh, skupaj torej 10kWh. Poleg tega potrebuje zelo malo prostora za namestitev, kar je včasih problem.

Hranilniki elektrike Srne Solar so na voljo v dveh oblikah, horizontalni in vertikalni. Na zgornji sliki je prikazan horizontalni tip. Dimenzije horizontalnega hranilnika so: 710 (višina) x 450 (širina) x 510 mm (globina). Vertikalni model je še posebno estetsko oblikovan, mere pa so: 1800 (višin) x 600 (širina) x 183mm (globina). Če te mere primerjamo s potrebnim prostorom za namestitev razsmernika in svinčenih akumulatorjev, viidmo da je razlika res velika. Kot vsi otočni razsmerniki, ima tudi ta razsmernik zračno hlajenje z ventilatorjem. Glasnost razsmernika je sicer manj kot 40db, vendar ne priporočamo namestitev v bivalnem prostoru.

Nastavite polnjenja in praznjenja baterij na LiFePO4 baterije je narejena vnaprej, prav tako prioritetno delovanje "solar first".  Od zaščit je potrebna le še prenapetostna prve ali druge stopnje in tokovna zaščita. Možnost napak pri sestavljanju je izredno majhna.

Hranilnik elektrike za otočne sistemeHranilnik elektrike za otočne sisteme

Gre za enofazne hranilnike elektrike 5kW 10kWh proizvajalca Srne solar (za ogled kliknite na povezavo) od katerega tržimo že sicer večji del solarnih regulatorjev. 

Hranilnik električne energije ima v osnovni izvedbi kapaciteto 10kWh, ki se da modularno dopolniti do zmogljivosti 20kWh. LiFePO4 baterije imajo 6.000 ciklov, kar poimeni dolgo življenjsko dobo. 

Hranilnik je v osnovi namenjen otočnim sončnim elekrarnam brez prisotnosti omrežja, kot so vikendi, planinske in gozdarske koče.

Primerna pa je tudi uporaba v sončnih elektrarnah, ki so vezane na omrežje, saj lahko takšna sončna elektrarna zagotovi bistveno višji delež samooskrbe z elektriko.

Tags: hranilnik električne energije za otočne sisteme, hranilnik elektrike Srne solar.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »