Hranilniki električne energije za hibridne sončne elektrarne - kakšno kapaciteto izbrati

Izbor kapacitete hranilnika električne energije za sončno elektrarno.

Odločitev za nakup hibridne sončne elektrarne s hranilnikom, je nedvomno dolgoročno prava odločitev. Vsi trendi v Evropi in svetu gredo v smer samooskrbe z elektriko, ki jo net metering brez baterij ne more nuditi. Temu pritrjuje tudi tekoči razpis (april 2023) za subvencije Eko sklada, saj nudi sončnim elektrarnam s hranilniki znatno višje subvencije, v primerjavi s elektrarnami brez baterij.

Vendar kako izbrati ustrezno kapaciteto baterije, da bo stopnja samooskrbe čim večja in hkrati ne pretirano povečevati investicijo v sončno elektrarno?

Izhajati moramo iz porabe(kWh) v poletnih mescih. V zimskih mescih ne bomo mogli zadostiti porabi s proizvodnjo sončne elektrarne.

Vzemimo primer gospodinjstva, ki ima sončno elektrarno 10kW in poprečno dnevno porabo 30kWh. Sončna elektrarna v Ljubljani, z močjo 10kW, bo poprečno proizvedla:
:
april - 40kWh/dan
maj -  42kWh/dan
junij - 45kWh/dan
julij - 48kWh/dan
avgust - 48kWh/dan
september - 35kWh/dan
april - september - 43kWh/dan sončne elektrike

V vseh naštetih mescih, je torej poprečna dnevna proizvodnja višja kakor je poraba (30kW). Ali potem sploh potrebujemo baterije?

Poglejmo še kakšna je proizvodnja solarne elektrike tekom dneva. Spodnji grafikon kaže sicer proizvodnjo 5kW solarne elektrarne v aprilu, a za razumevanje kako deluje sončna elektrarna po urah, zadostuje. Podobno deluje tudi 10kW sončna elektrarna poleti, le da je vrh proizvodnje okoli poldneva malo pod 10kW in da se proizvodnja začne prej zjutraj in zaključi kasneje popoldan.

Proizvodnja 5kW sončne elektrarne po urahProizvodnja 5kW sončne elektrarne po urah

Sončna elektrarna je tega dne proizvedla 26kWh. Glede na idealne pogoje, bi lahko proizvedla več, vendar so bile popoldan baterije že povsem napolnjene, breme (toplotna črpalka) pa je bilo preskromno, da bi lahko sproti porabilo ves potencial energije. To lahko vidite na desni strani grafa, od približno 13h naprej.

Predpostavimo da ima gospodinjstvo tekom dneva vključene porabnike s skupno močjo 1kW. Če v mislih potegnite na grafikonu črto pri 1kW moči, boste videli koliko energije nad to črto bi šlo v omrežje, ali pa bi se shranilo v baterijah za kasnejšo rabo. Pri 10kW elektrarni bi bilo tega viška seveda še veliko več.

Ta presežek energije je treba shraniti v baterijah za kasnejšo porabo, ko ni pogojev za proizvodnjo solarne elektrike.

Med 17h popoldan do 8h zjutraj naslednjega dne, se v gospodinjstvu porabi od 60% do 70% elektrike. Če vzamemo 60% od dnevne porabe 30kWh, je to 18kWh. Toliko energije bo potrebno shraniti, da bomo v tem času samooskrbni.

Ta račun bazira na določenih predpostavkah in poprečjih in je le vzorčen. Vsak kupec si lahko na podoben način potrebno kapaciteto baterije izračuna sam.

V našem primeru je izbor hranilnika električne energije s kapaciteto 20kWh najbolj optimalen, saj želimo shraniti 18kWh energije. Iz naše ponudbe boste lahko izbrali hranilnik električne energije Kstar 20kWh (za ogled kliknite na besedilo v modrem).

Če je elektrarna narejena na osnovi net metering sistema z baterijami, bo šla v omrežje le razlika med proizvodnjo in seštevkom porabljene in shranjene energije.

Za sončne elektrarne, ki delujejo brez izpusta viškov v omrežje, pa je izračun potrebne kapacitete hranilnika električne energije, še toliko bolj pomemben.

Ko bodo baterije polne, porabniki pa normalno oskrbovani s solarno elektriko, se bo proizvodnja sončne elektrarne prilagodila tekoči porabi. Ta pa je lahko bistveno nižja, kakor bi jo lahko sončna elektrarna sicer nudila.

Tags: kakšno kapaciteto hranilnika izbrati za sončno elektrarno, hranilnik električne energije Kstar 20kwh.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »