Otočna sončna elektrarna - avtonomija

Avtonomija otočne sončne elektrarne pomeni koliko dni bo solarni sistem deloval tudi v primeru slabega vremena. 

Ko sončne celice ne ustvarjajo zadosti elektrike za tekočo preskrbo električnih porabnikov, se porabniki napajajo iz rezerve, ki je shranjena v akumulatorjih.

Avtonomija solarnega sistema je pogojena s porabo in kapaciteto akumulatorjev, ki se izraža v amper - urah (Ah) ter s tehnologijo v kateri je narejen akumulator.

Čim večja je kapaciteta akumulatorjev, večja bo avtonomija solarnega sistema. V solarnih kompletih, ki jih nudimo, je avtonomija sistema računana za dva do tri dni. Na vašo zahtevo pa avtonomijo sončne elektrarne tudi podaljšamo na 5 dni ali več.

Glede na tehnologijo v kateri je narejen akumulator, pa je pogojena tudi optimalna stopnja do katere se lahko akumulator izprazni. Pri globjih praznitvah se življenjska doba akumulatorja skrajšuje. Kvalitetni akumulatorji, ki so izdelani v tehnologiji AGM ali GEL, se lahko praznijo do 50%, pri manj kvalitetnih pa se življenjska doba pri tako globokih praznitvah močno skrajša.

Li-ion akumulatorji za sončne elektrarne se lahko praznijo do 80% ali celo do 90%, zato je uporabna kapaciteta višja in pri isti nazivni kapaciteti zdržijo daljšo avtonomijo. 

Tags: avtonomija otočne sončne elektrarne

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »