Razlike med otočnimi in hibridnimi razsmerniki

Kaj je otočni in kaj hibridni razsmernik?

V terminologiji na trgu vlada prava zmeda, ki je nastala z uvedbo hibridnih razsmernikov. Zato je prav, da opredelimo oba pojma. 

Otočni razsmernik (za ogled kliknite na besedilo v modrem) deluje v principu v otočni elektrarni. Otočni razsmernik navadno deluje z baterijami, novejši, visokonapetostni razsmerniki pa delujejo tudi brez akumulatorjev. Kot že ime samo pove, je takšna elektrarna nekakšen otok in deluje samostojno. Vendar je lahko povezana tudi z omrežjem. Otočni razsmernik lahko iz omrežja le jemlje energijo za napajanje porabnikov, nikakor pa je ne more oddajati v omrežje. Ko je priključen na omrežje in jemlje elektriko iz omrežja, deluje kakor neke vrste porabnik. 
V sodobnejših napravah, je otočni razsmernik zfružen z li-ion baterijo, v obliki otočnega hranilnika energije.

Hibridni razsmernik deluje v hibridnih sončnih elektrarnah. Kot samo ime pove, je hibrid, mešanec med omrežnim razsmernikom in otočnim razsmernikom.
Prav tako lahko deluje z baterijami ali brez baterij. Po potrebi iz omrežja jemlje elektriko, vendar tudi oddaja svoje viške v omrežje. Torej je sposoben oddaje viškov v omrežje, česar otočni ni sposoben. Oddaja viškov se lahko omeji ali povsem ustavi z namestitvijo Smart metra in nastavitvami na hibridnem razsmerniku. 

Hibridni razsmernik lahko deluje tudi kot otočni razsmernik, vendar samo na posebnem UPS izhodu. Ta del imajo nekatere blagovne znamke ločen od osnovnega razsmernika, druge pa pa integriranega z omrežnim razsmernikom (primer: Kstar).
Hibridni hranilniki električne energije zfružujejo v eni napravi hibridni razsmernik in li.ion baterijo.

Tags: otočni razsmernik, hibridni.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »