Razsmerniki

Razsmerniki za pretvorbo DC v AC.

Solarni razsmernik je elektronska naprava, ki pretvori enosmerni (DC) iz sončnih panelov v izmenični tok (AC), ki se lahko uporablja za napajanje električnih naprav ali pa se lahko vrne v omrežje. 

Poleg tega ima lahko solarni razsmernik tudi druge funkcije, kot so:

Solarni razsmernik lahko spremlja delovanje sončnih panelov in drugih komponent sončnega sistema ter zagotavlja, da sistem deluje optimalno.

Solarni inverter lahko omejuje izgube energije, ki se pojavijo med pretvorbo enosmernega toka v izmenični tok.

Solarni razsmernik lahko nadzira proizvodnjo energije in omogoča spremljanje, koliko energije proizvaja sončni sistem.

Zaščita sistema pred poškodbami: Solarni razsmernik lahko ščiti sončni sistem pred poškodbami, ki lahko nastanejo zaradi različnih okoliščin, na primer zaradi prenapetosti v omrežju.

Pri funkcioniranju  pretvornika napetosti se pojavijo izgube, saj razsmernik za svoje delovanje potroši določeno energijo. Razsmernik pa troši elektriko tudi v "standby" položaju. Zato predlagamo, da se razsmernik izključi, če nanj ni priključen noben delujoč porabnik. To velja že za nekaj dnevno odstotnost delovanja.

Kakšno moč naj ima solarni razsmernik za vaš solarni sistem je seveda odvisno od moči porabnikov. Razsmernik ima deklarirano moč pri trajni obremenitvi. Moč razsmernika pri trajni obremenitvi mora biti vedno nekaj višja ( vsaj 15%) kakor je moč vseh porabnikov, ki bodo istočasno vključeni.

Poleg tega je treba upoštevati, da se npr. pri zagonu motorjev, hladilnikih, fluoroscentne luči, porabi tudi do 7- krat večja moč, kot je deklarirana za te porabnike. Pri solarnem napajanju kompresorskega hladilnika moramo pri kalkulaciji moči inverterja upoštevati vsaj 3 do 6 kratni mnogokratnik moči hladilnika.

Električno omrežje oddaja električen signal v obliki sinusne krivulje. Čim bolj je oblika električnnega signala, ki ga oddaja razsmernik podoben sinusoidi, večja je verjetnost da bo električen porabnik, ki je priključen na razsmernik deloval brez motenj. Razsmernike modificiran sinus uporabljamo le za napajanje najmanj zahtevnih porabnikov kot so luči, radio, polnilci za GSM, itd.

Tags: razsmerniki, čisti sinus, modificiran sinus, inverter.

 

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »