Shingled sončni paneli

Shingled solarni moduli so nova generacija sončnih panelov.

Shingled solarni moduli imajo dve bistveni prednosti v primerjavi s standardnimi. Večjo učinkovitost ter v primeru senčenja, manjše izgube. Če ne omenjamo še estetskega vtisa.

Pri tradicionalni tehnologiji so sončne celice nameščene na prednji strani modula v vrstah in zaporedno povezane z  bakrenimi žicami vzdolž celotne dolžine celic. Ta način povezovanja omejuje učinkovitost modula, saj žice in razmak med sončnimi celicami zmanjšujejo aktivno površino celic in ovirajo prehod sončne svetlobe.

Pri shingled tehnologiji so sončne celice sestavljene v trakove, za en solarni modul je potrebno 5-6 trakov. Trakovi prekrivajo en drugega, podobno kakor strešniki (shingles), med seboj so zlepljeni s posebnim lepilom.  To zagotavlja večjo aktivno površino in večjo učinkovitost pretvorbe sončne energije. 
Bluesun shingled solarni moduli sestavaBluesun shingled solarni moduli sestava

Ta način povezovanja celic zagotavlja tudi boljšo odpornost na toplotne raztezke in mehanske obremenitve, saj so celice manj občutljive na razpoke in deformacije. Poleg tega je shingled tehnologija bolj odporna na vpliv senčenja, saj je vsaka celica povezana ločeno, zato senčenje ene celice ne vpliva na delovanje drugih celic. Poglejte na sliki razlike v efektivnosti standardnih in shingled modulov pri delnem senčenju.
Izgube zaradi senčenja klasičnih sončnih panelov in shingled modulovIzgube zaradi senčenja klasičnih sončnih panelov in shingled modulov

Shingled solarni moduli so bolj trpežni in imajo daljšo življenjsko dobo kot tradicionalni sončni moduli. Tržimo shingled monokristalne solarne module Bluesun, tako klasične rigidne, kakor fleksibilne.

Čeprav so shingled solarni moduli dražji kot tradicionalni sončni moduli, se stroški lahko zmanjšajo zaradi manjše potrebe po modulih, daljše življenjske dobe in nižjih stroškov vzdrževanja.

Shingled solarni moduli so okolju prijaznejši kot tradicionalni sončni moduli, saj za njihovo izdelavo uporabljajo manj materiala in manj energije.

Večinoma nudimo shingled solarne module "all black", ki so tudi dizajnerski hit.

Tags: shingled solarni moduli Bluesun, solarni paneli, senčenje.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »