Sončni moduli - vpliv senčenja na izkoristek

Senčenje ima lahko zelo negativen vpliv na izkoristek solarnih panelov, saj lahko zmanjša proizvodnjo električne energije za celoten sistem.

Solarni paneli so sestavljeni iz fotovoltaičnih celic, ki pretvarjajo sončno svetlobo v električno energijo. Če je del panela v senci, se proizvodnja električne energije zmanjša ali pa celo preneha. To se zgodi, ker senca preprečuje, da bi sončna svetloba padla na fotovoltaično celico, kar zmanjša količino energije, ki se lahko pretvori v električno energijo.

Poleg tega lahko senčenje ene fotovoltaične celice vpliva tudi na druge celice v nizu, kar zmanjša celotno proizvodnjo električne energije sistema. To se zgodi, ker so fotovoltaične celice v nizu povezane v vrsto, in če ena celica ne deluje, se lahko ustavi pretok električnega toka skozi celoten sistem.

Zato je pri načrtovanju in postavitvi solarnega sistema zelo pomembno upoštevati senčenje in izbrati lokacijo, kjer bo sončna svetloba padla na solarni sistem skozi ves dan. Poleg tega je mogoče uporabiti tudi posebne tehnike za zmanjšanje učinka senčenja, kot so uporaba bypass diod in različne postavitve panelov, ki lahko zmanjšajo senčenje in povečajo proizvodnjo električne energije.

Kakšen bo efekt je odvisno tudi od števila sončnih celic, ki so v senci in v kakšni meri so osenčene. Če je npr. ena sončna celica zasenčena 75%, to pomeni večjo izgubo kakor če so zasenčene tri sončne celice le 25%.

Standarden 12V sončni moduli so sestavljeni iz 36 celic. Če je od teh le ena popolnoma v senci, moč sončnega panela pade za 50%.

Tega efekta se še posebno dobro zavedajo v navtiki, avtodomih, itd.

Tags: vpliv senčenja solarnih panelov na izkoristek

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »