Solarni moduli

Solarni moduli za proizvodnjo elektrike.

Poleg termina solarni moduli uporabljamo še naslednje izraze - solarni paneli,fotonapetostni moduli,fotovoltaični moduli,fotovoltaični paneli,solarne plošče,sončne plošče,fotovoltaična plošča,PV moduli,sončni kolektorji za elektriko.

Zaradi praktičnosti in zaščite namestitve solarnih modulov so solarne celice med seboj povezane v modulih in obdane z aluminijastem okvirjem, na prednji strani pa so zaščitene s steklom. Steklo mora vzdržati atmosferske vplive.

Značilnost solarnih modulov je modularnost, torej jih je mogoče med seboj povezovati in graditi večje solarne sisteme. Vezava sončnih celic je lahko vzporedna ali zaporedna. Če solarne module povežemo zaporedno - vežemo torej plus z minusom, s tem povečujemo napetost.

Će pa solarne module povežemo vzporedno - vežemo pluse skupaj in minuse skupaj, povečujemo moč. Princip povezovanja solarnih modulov je povsem enak kot pri akumulatorjih.

Napetost solarnih modulov je odvisna od več dejavnikov, kot so tip modula, število celic, temperaturne razmere, osvetlitev in obremenitve.

Napetost posameznega solarnega modula je odvisna od števila povezanih fotocelic v modulu, ki so povezane zaporedno. Vsaka fotocelica lahko proizvede napetost približno 0,5-0,6 V. To pomeni, da lahko monokristalni solarni modul z 72 celicami, ki so povezane zaporedno, proizvede napetost približno 36 V DC. Polikristalni modul z enakim številom celic pa lahko proizvede nekoliko nižjo napetost, približno 32-36 V DC.

Pomembno je omeniti, da se napetost solarnih modulov lahko spreminja glede na različne pogoje delovanja. Na primer, višja temperatura lahko zmanjša napetost modula, medtem ko višja osvetlitev poveča napetost. Prav tako lahko napetost modula variira glede na obremenitev, ki jo uporablja, in glede na stopnjo senčenja, ki lahko zmanjša napetost določenih delov modula.

Tags: solarni moduli

 

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »