Namestitev solarnih modulov

Pravilna namestitev solarnega modula, je bistvena za optimalno pridobivanje solarne elektrike. Solarni modul se mora hladiti, pomemben pa je tudi kot, pod katerim so solarni moduli nameščeni

V Sloveniji moramo solarni modul namestiti tako, da bo obrnjen proti jugu. Pri tem je treba paziti, da solarni panel ne bo zasenčen v teku dneva, saj bi to povzročilo močno zmanjšano pridobivanje elektrike iz sonca.

Standardni sončni paneli morajo biti nameščeni tako, da je omogočeno zračno hlajenje sončnih celic, sicer se moč polnjenja sončnega panela ob vročih dneh lahko zelo zmanjša. Zmotno je mišljenje, da bo solarni modul nudil največji izkoristek takrat, ko sonce najbolj pripeka.

Pomemben je kot pod katerim je nameščen solarni panel. Naklonski kot je odvisen od letnega časa v katerem se uporablja solarni sistem. Če bomo solarni sistem v Sloveniji uporabljali čez celo leto, namestimo solarni panel pod kotom 30 do 35 stopinj. Če se otočni solarni sistem v največji meri uporablja le v poletnih mescih, od aprila do aeptembra, sončne celice namestite pod kotom do 45 stopinj.

Solarni panel, ki pridobiva solarno elektriko čez celo leto bi bilo najbolje namestiti tako, da bi med letom 4 krat spremenili naklonski kot. Naklonski kot solarnega panela bi se tako spreminjal od 20 stopinj poleti do 60 stopinj pozimi. Na ta način, bi pridobili za nekaj odstotkov boljši izplen. Vendar je ob nizkih cenah sončnih celic to vprašljivo, saj je konstrukcija za namestitev solarnih modulov, kjer se kot lahko prilagaja, sorazmerno draga.

Solarni panel ima v aluminijastem okviru izvrtane luknje skozi katere se lahko solarni panel pričvrsti na podlago. Čvrsta namestitev solarnega panela na podlago je zelo pomembna, saj mora tudi montažna konstrukcija za solarne module zdržati toliko časa kot solarni panel. Ob naročilu montažne konstrukcije, je potrebno navesti na kakšen tip strahe se bodo solarni moduli namestili

V svetu se za namestitev solarnega panela nudijo tudi trackerji - sledilci, ki obračajo solarni panel tako, da je v vsakem času v najbolj optimalni poziciji. Zaradi visokih cen sledilcev se le redki odločajo za nabavo in namestitev v samostojnih solarnih sistemih.

Tags: namestitev solarnih modulov

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »