Funkcije blocking diod in by pass diod

Blocking dioda in bypass dioda sta dve vrsti diod, ki se uporabljata v solarnih sistemih za učinkovitejše delovanje fotovoltaičnih panelov.

Blocking dioda se uporablja za preprečevanje pretoka električnega toka nazaj v fotovoltaične celice. Ko je sončna celica izpostavljena sončni svetlobi, proizvaja električni tok, ki poteka skozi diodo in naprej do baterije oz. regulatorja napetosti. Vendar pa, če se pogoji spremenijo in se napetost baterije dvigne nad napetostjo fotovoltaične celice, lahko prihaja do pretoka toka iz baterije nazaj v celico, kar lahko povzroči poškodbe celice. Z uporabo blocking diode se ta pretok električnega toka prepreči, kar omogoča boljšo zaščito in trajnost solarnega sistema.

Bypass dioda se uporablja za zmanjšanje izgub električne energije v solarnih sistemih. Ko so fotovoltaične celice vključene v vezje, lahko celice, ki so v senci, ustvarijo oviro in zmanjšajo učinkovitost celotnega sistema. S pomočjo bypass diode se tok preusmeri okoli teh celic, kar zmanjša izgube in zagotavlja, da se večina proizvedene energije prenese naprej v baterijo ali regulator napetosti.

Uporaba blocking in bypass diode je torej ključnega pomena za izboljšanje učinkovitosti in trajnosti solarnih sistemov.

V sodobnih solarnih sistemih sta obe vrsti diod že vgrajeni.

Tags: blocking diode, by pass diode

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »