Povečati izkoristek solarnih modulov z MPPT solarnim regulatorjem

Ker so cene v EUR/W solarnih modulov, ki so namenjeni sončnim elektrarnam, nižje kot cene solarnih modulov, ki so namenjeni lastni rabi, marsikdo kupi takšen modul. Zato kupujemo seveda tudi za vikende,razsvetljavo ipd. solarne module, ki so sicer namenjeni solarnim elektrarnam.

Nakup takšnega modula pa ni cenejši nakup, če v solarnem sistemu ne uporabimo MPPT solarnega regulatorja.

Solarni moduli nad 135W imajo navadno napetost med 21V do 40V. Namenjeni so za sončne elektrarne, ne pa za otočne solarne sisteme, kot so sončne celice za vikende,avtodom-e itd.

Če uporabljamo takšne solarne module (navadno imajo moč nad 200W) za otočne solarne sisteme,  ne smemo uporabiti standardnih solarnih regulatorjev.

Če v otočnem solarnem sistemu uporabimo solarne module, ki so namenjeni sončnim elektrarnam in standardne solarne regulatorje, bo izguba moči tudi do 60%.

Vzemimo primer 230W solarnega modula, ki ima napetost (Vmp) 29,5V in maksimalni tok polnjenja (Imp) 7,8A. Solarni regulator bo uporabil za polnjenje akumulatorja mnogo nižjo napetost, kot jo daje solarni modul. Napetost s katero bo polnil akumulator bo med 15V do 18V. Pri tem bo akumulator polnil z maksimalnim tokom 7,8A. Z uporabo formule (moč=napetost x tok), je jasno, da moč 230W solarnega modula še zdaleč ne bo izkoriščena.

Če želimo v otočnem solarnem sistemu uporabiti solarni modul, ki je namenjen sončnim elektrarnam, moramo uporabiti MPPT solarni regulator. MPPT solarni regulator dela tako, da pretvarja enosmerno napetost, ki jo prejme iz solarnega modula, v izmenično napetost in nato nazaj v enosmerno napetost in tok. Vendar sta izhodna enosmerna napetost in tok bolj prilagojena polnjenju akumulatorja - akumulator se polni z nižjo napetostjo in višjim tokom.

MPPT solarni regulator polni akumulator z nižjo napetostjo in višjim tokom, zato je izkoristek mnogo večji. 

Razlika v izkoristku, ki ga nudi MPPT solarni regulator v primerjavi s standardnim regulatorjem, je največja pozimi, v slabem vremenu in takrat, ko je akumulator zelo prazen.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »