Solarni komplet za vikend 1000W

Velog solarni komplet za vikend 1000W.

Sami kupci so to sončno elektrarno 1000W poimenovali po našem podjetju, kar kaže na veliko zadovoljstvo uporabnikov.

Solarni sistem za vikend 1000W se odlikuje po efektivnosti, ravnotežju med proizvedeno energijo in hrambo energije, veliki moči razsmernika, možnosti nadaljnje širitve ter enostavnosti namestitve.

Sončne celice v kompletu so po  moči med 960W do 1000W, odvisno od moči sončnih panelov, ki so trenutno na razpolago. V solarnem kompletu sta dva modula, ki ju lahko namestite pokončno ali ležeče in če je le mogoče na južno stran. Sončna panela ne smeta biti osenčena, sicer se efektivnost drastično zniža. 
Ne glede na model in proizvajalca solarnih modulov, pa vedno izberemo takšne, ki se odlikujejo po veliki efektivnosti. Efektivnost solarnih panelov se giblje med 21% in 23%, odvisno od modela. S klikom na povezavo na našo spletno stran, se lahko prepričate o detaljih.

Glede na že opisano efektivnost solarnih panelov, lahko pričakujete, da bo poprečna dnevna proizvodnja poleti (april - september) okoli 3.500Wh. Za primerjavo - poprečno slovensko gospodinjstvo porabi dnevno okoli 11.000Wh. Seveda pa se boste morali navaditi, da je solarna energija omejena in je zato potrebno z njo skrbno ravnati.

Vendar bo sončna elektrarna delovala optimalno le, če bo tudi poraba in hramba energije temu ustrezna. Krivulja dnevne proizvodnje solarne elektrike je v obliki, ki je podobna sinusoidi. Poleti bo elektrarna dajala v točki največje moči, t.j. okoli 12h, med 900W do 950W. Seveda če so sončni paneli idealno nameščeni pod kotom 35° in obrnjeni proti jugu. To proizvodnjo bo dosegla le, če boste imeli takrat vključene porabnike s takšno močjo ali pa vsaj delno izpraznjene baterije. Če bodo takrat akumulatorji polni, vi pa boste imeli npr. priključene porabnike moči le 300W, bo sončna elektrarna dajala le 300W ter dodatnih nekaj Wattov za lastno porabo in vzdrževanje akumulatorjev.

Kakšne naprave boste lahko s to energijo napajali in koliko časa? Izračun je zelo enostaven, poznati morate le moč naprave in pa število ur, ko bo ta naprava delovala. Če imate npr. 5 luči po 12W, ki svetijo poprečno po 5 ur na dan, bo poraba 300W (5 x 12W x 5h). Poprečen hladilnik porabi okoli 500Wh/dan. Polnjenje mobitelov porabi npr. zelo malo energije.

Pogosta so vprašanja, če je mogoče občasno na ta solarni komplet priključiti tudi močnejše porabnike, kot so kuhinjski strojčki in električna orodja. Odgovor je mogoče najti v moči razsmernika Epever, ki ima 2,4kW. 15 minut lahko deluje do obremenitve 3000W, za nekaj sekund pa celo do 4800W. Tako močan razsmernik smo izbrali namenoma, ker omogoča večjo fleksibilnost in občasno uporabo električnega orodja, kar pride na vikendu vedno prav..

Vendar morate biti pri uporabi pozorni: seštevek moči vseh porabnikov, ki v tistem trenutku delujejo, ne sme presegati opisanih vrednosti. Ti podatki so pomembni tudi za delovanje vodnih črpalk, saj je zagonski tok črpalke lahko tudi do 5 - 7 x višji od nominalnega. Zato vam za vsak slučaj predlagamo, da se ob nakupu odločite tudi za instalacijski odklopnik, ki služi namesto varovalke in se namesti med razsmernik in baterije. Instalacijski odklopnik preprečuje tudi povratni tok na baterije.

Velika večina kupcev solarnih kompletov želi kasneje razširiti zmogljivost solarnega kompleta. Tudi v tem se kaže še ena prednost razsmernika Epever 2,4kW, saj omogoča namestitev še enega solarnega modula enake moči. 

Sestavni del "all in one" razsmernika Epever je tudi MPPT solarni regulator, ki poskrbi za optimalno polnjenje akumulatorjev, saj "potegne" iz solarnih modulov najbolj ustrezno kombinacijo napetosti in toka glede na stanje napolnjenosti akumulatorja. Akumulatorje je mogoče polniti tudi z električnim agregatom, saj ima razsmernik vgrajen tudi polnilec akumulatorjev. Predlagamo vam, da se pred nakupom agregata posvetujete z našimi svetovalci v prodaji. 

Nudimo možnost izbora akumulatorjev, ki se med seboj razlikujejo po življenjski dobi. Varta akumulatorja 190Ah imata 350 do 400 ciklov, Smart AGM akumulatorja 250Ah pa 650 ciklov.
En cikel je proces praznjenja akumulatorja do polovice in ponovno polnjenje. Oba tipa akumulatorjev sta brez vzdrževanja, kar pomeni, da jima ni potrebno dolivati vode. 

Akumulatorja sta med seboj vezana zaporedno, da dobimo 24V napetost, ki je potrebna, saj je tudi napetost razsmernika 24V.

AGM akumulatorja lahko hranita do 6.000Wh energije, Varta akumulatorja pa do 4.500Wh. Če želimo ohraniti dolgo življenjsko dobo, jih bomo praznili le do polovice ali le rahlo manj, to je do napetosti 24V. Če primerjamo kapaciteto akumulatorjev z dnevno proizvodnjo (3.500Wh poleti), ugotavljamo, da sta proizvodnja elektrike in hramba uravnotežena.
Če bi bila kapaciteta akumulatorjev prevelika glede na proizvedeno elektriko, bi bili akumulatorji stalno premalo napolnjeni, kar bi povzročilo pospešeno padanje kapacitete. 
Če bi bila proizvodnja elektrike prevelika glede na porabo in kapaciteto akumulatorjev, bi bil sistem prenapihnjen in nebi deloval optimalno.

Pri namestitvei akumulatorjev bodite pozorni na temperaturo. Idealna temperatura je med 20°in 25°C, višje temperature akumulator uničujejo. Če lahko temperatura prostora pade pod 0°C, akumulatorje toplotno zaščitete, sicer pa med delovanjem sami oddajajo toploto.

Solarni regulator Epever ima LCD zaslon na katerem lahko spremljate dogajanje v sončni elektrarni in tudi spreminjate nastavitve delovanja elektrarne.

Velog solarni komplet 1000W je enostaven za namestitev, vendar kljub temu priporočamo, da ga namesti ustrezno usposobljen strokovnjak.

Solarni komplet mora delovati tudi pozimi. Nobene potrebe ni, da se v zimskem času odklopijo akumulatorji in se jih odpelje domov, razen če so temperature prostora krepko pod 0°C. Prav tako ni nobene potrebe, da se v zimskem času priključi na sistem manjši porabnik (npr. manjša luč). 
Res pa je, da je treba sneg s solarnih modulov očistiti po določenem času. 

Zaradi lastne porabe razsmernika predlagamo, da pozimi izključite razsmernik. To ne pomeni izklopa cele naprave, ampak le razsmerniški del. Sistem polnjenja baterij bo tako še vedno deloval in vzdrževal baterije. Poprečna dnevna proizvodnja elektrike v zimskih mescih je okoli 1200Wh, vendar se lahko zgodi, da je tudi daljše obdobje brez sonca, zato bi se lahko zaradi samoporabe razsmernika, akumulatorji preveč izpraznili.

Na razsmerniku je potrebno pred začetkom delovanja napraviti določene nastavitve, ki se tičejo režima delovanja in polnilnih napetosti akumulatorjev. Predlagamo vam, da skrbno preberete napotke in opravite nastavitve v skladu s tem ali pa nam prepustite, da vam za skromno ceno to opravimo.

Tags: solarni komplet za vikend 1000W, Velog.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »