Sončne elektrarne

Sončne elektrarne, ki porabijo solarno elektriko, tam kjer se ustvari. Otočne in hibridne sončne elektrarne za lastno rabo.

Sončna elektrarna za lastno rabo

Sončna elektrarna za lastno rabo je čedalje bolj zanimiva.

Sončne elektrarne za samooskrbo naj bi bile klasične net metering elektrarne, torej tiste, ki oddajajo viške v omrežje in deluejo brez akumulatorjev. Dejstvo pa je, da so te elektrarne v zelo omejeni meri samooskrbne saj uporabijo le do 30% elektrike, ki jo proizvedejo. Vso ostalo elektriko oddajo v omrežje in je predmet trgovine z dobaviteljem elektrike, saj gre za kupoprodajni odnos.

Šele s hibridnimi sončnimi elektrarnami s hranilniki električne energije, postajajo sončne elektrarne bolj samooskrbne, saj se lahko delež lastne rabe energije poveča tudi do 80%. Ta delež je odvisen od vrste dejavnikov, v veliki meri pa od zmogljivosti hranilnika energije. Poraba elektrike v gospodinjstvu je navadno večja zjutraj in zvečer, na račun porabe tople vode in priprave dnevnih obrokov. To je ravno čas, ko je proizvodnja solarne energije skromna ali pa je sploh ni. Zato je treba v hranilniku električne energije shraniti elektriko za ta čas in za ponoči. Poleg tega je nemogoče, vsaj v poletnem času neposredno porabiti vso elektriko, ki se proizvede v konici, ob opoldanskih urah. Poraba elektrike je takrat navadno, glede na proizvodnjo, premajhna.

Nudimo sončne elektrarne za samooskrbo s hranilniki elketrične energije, ki oddajajo viške v omrežje (kliknite za ogled), kakor tudi elektrarne za lastno rabo s hranilniki, ki viške shranjujejo le v hranilnikih. Ta drugi tip sončnih elektrarn, je mogoče postaviti tudi v gospodinjstvih, ki zaradi šibke infrastrukture ne morejo dobiti soglasja za net metering elektrarno.

Cena sončne elektrarne za samooskrbo je seveda višja od klasične elektrarne, saj deluje takšna elektrarna s hranilnikom. Zagotavlja pa manjšo odvisnost od cen omrežne elektrike, možnosti obračuna omrežnine in nudi rezervo energije ob možnem izpadu elektrike.

Ker menimo, da je dejanska krepitev samooskrbe s solarno elektriko edina racionalna in zdrava razvojna pot fotovoltaike, bomo našo ponudbo sončnih elektrarn še krepili s sistemi za gretje vode ter polnilci električnih avtomobilov.

Tags: sončna elektrarna za lastno rabo, za samooskrbo, cena.

 

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »