Solarne polnilne postaje

Solarne polnilne postaje za električne avtomobile.

Na trgu je čedalje več električnih avtov, ki potrebujejo elektriko za polnjenje baterij v avtu. Glede na šibko električno omrežje, si je potrebno zagotoviti neodvisnost polnjenja baterij. Vprašanje je, če zagotovitev vira lastne elektrike ne bo postala celo nuja.

Izgradnja sončne elektrarne je najcenejši vir pridobivanja elektrike, ki jo lahko uporabimo tudi ali izključno za polnjenje EV.

Kakšna bo potrebna velikost sončne elektrarne za polnjenje električnega avtomobila je odvisno od zmogljivosti baterije v avtu, koliko kilometrov prevozimo na dan in željene hitrosti polnjenja. Če je mogoče avto polniti tudi podnevi, bo to najcenejša rešitev, saj ne bo potrebno hranilnikov v sončni elektrarni. Če je polnjenje pozno popoldan in v nočnem času, bo hranilnik v sončni elektrarni potreben.

Solarni moduli se lahko namestijo tako na streho, kakor tudi na nadstrešek ali posebno konstrukcijo nad parkiranim avtomobilom. Potrebna je kompleksna rešitev, ne le namestitev solarne polnilne postaje.

Če je le mogoče, naj sončna elektrarna ne služi le kot vir energije za polnjenje elektrčnega avtomobila, ampak naj s presežki napaja še druge porabnike v hiši/poslovni zgradbi.

V informacijo navajamo kapaciteto baterij in polnilne čase za nekatere modele električnih avtomobilov. Kot rečeno, je čas polnjenja odvisen od kapacitete baterije, stopnje izpraznjenosti baterije ob začetku polnjenja, temperature it. Navedeni časi veljajo za popolnoma izpraznjeno baterijo in polnjenje s standardno AC polnilno postajo, z močjo polnjenja 7,2kW:

Audi e-tron (71-95 kWh): 10-13 ure
BMW i3 (42.2 kWh): 6 ur
Mercedes-Benz EQC (80 kWh): 11 ur
Renault Zoe (52 kWh): 7 ur
Volkswagen ID.3 (45-77 kWh): 6-11 ur
Hyundai Kona Electric (64 kWh) 9,5 ur
Hyundai Ioniq Electric (38.3 kWh) 6 ur

Če vzamemo kot poprečno zmogljivost baterije 75kWh za Tesla avtomobile, bo čas polnjenja s AC polnilcem z močjo 7,2kW, okoli 10 ur.

Seveda pa večina lastnikov električnih avtomobilov ne polni baterije od povsem prazne do povsem polne, ampak jo le dopolnjujejo. Večina lastnikov električnih avtomobilov se odloča za polnilne postaje 7,2kW pri enofaznem toku ali 11kW pri trifaznem toku. Te postaje omogočajo hitrejše polnjenje. V eni uri lahko napolnijo baterijo v avtu za vožnjo do največ 50km (enofazni priključek) oz. 80km (trifazni priključek).

Iz tega izhaja tudi kakšna mora biti kapaciteta hranilnika v sončni elektrarni, če EV polnimo ponoči. 

Obstajajo tudi DC polnilci, ki lahko baterijo v električnem avtu napolnijo prej kot v uri. Ti polnilci so navadno nameščeni na javnih mestih.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »