Solarni komplet za garažna vrata

Solarni komplet za odpiranje garažnih vrat.

Solarni komplet za odpiranje garažnih vrat je zelo elegantna in poceni  rešitev, če elektrike ni na razpolago.

Solarni komplet za garažna vrata (za ogled kliknite na besedilo v modrem) je najbolj ustrezna rešitev v primerih ko je lokacija garaže na takšnem mestu, da bi bila povezava z električnem omrežjem neracionalna. Solarni komplet omogoča napajanje motorja za odpiranje garažnih vrat pa tudi luči v garaži.

Sončne celice so v takih primerih najbolj ugodna rešitev,saj si verjetno ne želimo stalnega prenašanja in polnjenja akumulatorjev.

Pri zasnovi solarnega kompleta za garažna vrata je treba izhajati iz motorja za odpiranje garažnih vrat. Ti so lahko 12V, 24V ali 240V. Če se vrata odpirajo na enosmerni tok 12V ali 24V, je zasnova relativno enostavna, saj ne bo potrebna vgradnja dodatnega razsmernika, ki bo pretvoril enosmerni tok v izmenični.

Predlagamo vgradnjo 100W monokristalnega solarnega modula, če je motor 12V, sicer pa dveh solarnih panelov po 100W. Škoda je varčevati pri modulih, saj so zimski dnevi pogosto brez proizvodnje solarne elektrike.

Zmogljivost baterije je odvisna od moči modulov in avtonomije, ki jo želimo doseči. Vzemimo 24V sistem garažnih vrat in namestitev dveh sončnih panelov po 100W. Poprečno dnevno bosta v zimskem času proizvedla 220Wh elektrike. Za takšno konfiguracijo predlagamo vgradnjo dveh akumulatorjev, vsakega s kapaciteto okoli 20Ah.

Če bodo baterije napajale tudi razsvetljavo v garaži, ki bo delovala dlje časa, bo treba seveda solarni sistem povečati.

Za polnjenje akumulatorjev bo potrebno nabaviti še solarni regulator, ki bo zagotovil optimalno polnjenje.

Sončni paneli naj bodo, če je le mogoče, obrnjeni proti jugu, nanje ne sme padati senca sosednjih objektov ali dreves.

Tags: solarni komplet za garažo, odpiranje garažnih vrat, sončni paneli 100W.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »