Sončna elektrarna na balkonu

Sončna elektrarna na balkonu za samooskrbo.

V Sloveniji je dovoljena balkonska sončna elektrarna do maksimalne moči 800W, ki se lahko namesti brez soglasja elektro distributerja. Distributerja je treba o namestitvi sončnih panelov  le obvestiti, da zamenja števec. Sončna elektrarna bo del svojih viškov oddala tudi v omrežje, vendar bo števec naravnan tako, da bodo viški tolerirarni do izpusta 600W v določenem časovnem obdobju. Na uporabniku pa je seveda, da bo proizvedeno sončno elektriko v čim večji meri uporabil in ne podarjal elektro distributerju.

Praktično to pomeni namestitev dveh solarnih modulov z največjo močjo 400W. 

Namestitev je preprosta, treba je le povezatti solarna modula z mikro inverterjem in nato z vtičnico.

Vendar prihaja do izpustov viškov v omrežje, v naši državi je dovoljen izpust 600W. V kompletih, ki jih nudimo, je mikro razsmernik Hoymiles z močjo 600W, tako da ni bojazni, da bi to mejo prekoračili.

V kakšni meri bo sončna elektrarna na balkonu izkoriščena, je odvisno od časovne strukture porabe gospodinjstva. Pomembno je, da ima gospodinjstvo podnevi, ko je proizvodnja sončne elektrike, vključeno čim več električnih porabnikov. 

Proizvodnja sončne elektrike v času dnevne svetlobe, se giblje v obliki sinusoide. Največji donos je med 12 in 14 uro. Zato je treba stremeti, da bodo v tem času vključeni ustrezni porabniki, moči okoli 600W.

Naša 750W sončna elektrarna za balkon, bo poleti optimalno proizvedla dnevno skoraj 3kWh, pozimi pa okoli 0,8kWh/dan. Seveda le v primeru, če bo ustrezno obremenjena s porabniki.

Sončna elektrarna za balkon 750W predstavlja najcenejšo in najbolj enostavno možnost pridobivanja solarne elektrike. Ocenjena letna proizvodnja v Ljubljani, ob pogojih, da sta solarna modula obrnjena pod kotom 35° na jug, je 850kWh. Ob današnji ceni elektrike je to 144€ letno. Podatek kaže, da je investicija v balkonsko sončno elektrarno hitro izplačljiva.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »