Sončne elektrarne

Sončne elektrarne, ki porabijo solarno elektriko, tam kjer se ustvari. Otočne in hibridne sončne elektrarne za lastno rabo.

Solarne cestne svetilke

Solarne cestne svetilke so lahko zelo ekonomična rešitev na lokacijah, kjer ni na razpolago omrežne elektrike.

Pri solarnih cestnih svetilkah, je treba vedno izhajati iz namena osvetlitve, mikro lokacije, kjer bo svetilka nameščena ter dejstva, da je treba s solarno energijo vedno ekonomizirati. Zato je vedno najbolje, da je zasnova solarne ulične svetilke individualna, glede na opisana izhodišča. Zato vsakemu potencialnemu kupcu priporočamo skupen ogled mikro lokacije. Na osnovi ogleda, bo naša ponudba najbolj relevantna.

Z razvojem LED svetil, ki so energetsko varčne, so solarne cestne svetilke dobile nov zagon. Pri zasnovi solarnih uličnih svetilk, uporabljamo izključno kakovostne LED luči domačega proizvajalca Grah Automotive. Grahove LED luči imajo vse potrebne evropske certifikate in ustrezajo kriterijem glede svetlobnega onesneževanja. Za osvetlitev, kjer so kot vir energije uporabljajo sončne celice, smo izbrali modele z močjo 15W, 30W in 60W.

Vir energije pri solarnih LED lučeh, so solarni moduli. Uporabljamo monokristalne module, ki imajo 1-2% višji izkoristek, kakor polikristalne celice. Najmanjša moč solarnih modulov, ki jih vgrajujemo na solarne svetilke, je 100W. Glede na zasnovo, pa lahko ponudimo tudi moči 375W in 480W. Navadno se namešča en solarni modul, po potrebi pa tudi dva. Solarni modul mora biti obrnjen, če je le mogoče, proti jugu. Posebno je treba paziti, da na površino solarnega modula ne pada senca, siver se celoten izkoristek solarnega panela zelo zmanjša.

Standardno se solarni modul namešča na kovinski zaboj, ki je nasajen na vrhu nosilnega droga. Na zahtevo kupca, lahko solarnim modul namestimo tudi samostojno, neposredno z nosilcem na kandelaber. Takšna je namestitev tudi v primeru, ko se nameščata dva solarna modula.

Nosilni drog za solarno cestno razsvetljavo vedno konstruiramo tako, da je v skladu z nosilnostjo ter vetrovnimi conami, ki so v Sloveniji. Solarni panel, ki je nameščen na vrhu kandelabra, predstavlja velik upor vetra, zato mora biti nosilni drog temu ustrezno oblikovan. Klasičen kandelaber, ki ga dobavljamo za solerne cestne luči ima že fiksno namestitev za LED luč, kupci pa imajo možnost izbire LED luči z fleksibilnim nosilcem. Nosilni drog za solarne ulične svetilke je višine 4m - 8m. Uporabmiki dobijo ob naročilu tudi načrt in navodila za pripravo temeljev za vgradnjo kandelabra. Seveda pa nudimo kupcem tudi možnost, da pri nas nabavijo le solarni komplet in LED luč, za kandelaber pa poskrbijo sami.

Sončne celice shranjujejo energijo v cikličnih solarnih akumulatorjih. Uporabljamo izključno ciklične akumulatorje v AGM tehnologiji, ki so hermetični, in brez vzdrževanja ter zdržijo večje število ciklov (daljša življenjska doba). Na posebno zahtevo kupcev, lahko vgradimo tudi GEL akumulatorje Sonnenschein in Exide. Prototipno smo za cestno svetilko, uporabili tudi akumulatorje LiFePo4, ki imajo izredno dolgo življenjsko dobo(več kot 2.500 ciklov). Namestili smo jih na parkirišču naše trgovine, na Brnčičevi 29b, V Ljubljani.

Kapaciteta akumulatorja je v prvi vrsti odvisna od moči LED luči ter od moči solarnega modula. Vse tri vrednosti morajo v ravnovesju, če želimo, da bo solarna cestna razsvetljava delovala zanesljivo. Kapaciteta akumulatorjev pa je odvisna tudi od avtonomije sistema (koliko ur bo solarna luč svetila v primeru slabega vremena) , ki jo kupec zahteva. Standardne izvedbe nudijo 3 dnevno avtonomijo sistema. 

Akumulatorji so standardno nameščeni v kovinskem zaboju, ki je nameščen na vrhu nosilnega droga. Takšna namestitev skoraj povsem onemogoča vandalizem. Na kupčevo zahtevo, lahko akumulatorje namestimo tudi v tla, v posebni vodotesni zaboj. 

Delovanje luči uravnava elektronika - posebne vrste solarnih regulatorjev. Solarni regulator deluje tako, da prižge LED luč ob zatonu sonca in jo ugasne, ko je svetlobe spet zadosti na razpolago. Navadno ni potrebno, da bi solarna ulična razsvetljava delovala celo noč, zato ima solarni regulator tudi časovno funkcijo. S to funkcijo se uravnava izklop/vklop luči ponoči. Možna je tudi namestitev senzorja gibanja, ki prižge luč le takrat, ko je to potrebno. Vedno uporabljamo le elektroniko, ki ima visoko stopnjo zaščite - IP67, ki zagotavlja, da bo elektronika delovala kljub vlagi in ostalim vremenskim pogojem. Za posebno zahtevne lokacije uporabljamo MPPT solarne regulatorje. 

Poleg elektronik, s klasično regulacijo, lahko kupec izbere tudi solarni regulator,z daljinskim upravljanjem, ki deluje na osnovi infra žarkov.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »