Otočne sončne elektrarne brez priklopa na omrežje

Otočne sončne elektrarne za vikende, itd.

Otočne ali off grid sončne elektrarne brez priklopa na omrežje, napajajo porabnike, viške energije pa shranjujejo v baterijah. Tipična uporaba otočnih sončnih elektrarn so vikendi, planilnske in lovske koče, avtoodomi, navtika, itd.

Otočne ali samostojne sončne elektrarne, sestavljajo: sončne celice, solarni regulator polnjenja, solarni akumulatorji, razsmerniki in zaščite. Pogojno je potreben še polnilec akumulatorja, če želimo z njim polniti akumulatorje z agregatom, kadar ni zadosti sončne energije na razpolago.

Sončne celice (za ogled kliknite na besedilo v modrem) pretvarjajo sončno svetlobo v enosmerno elektriko. Z elektriko se polnijo solarni akumulatorji, vendar ne direktno, ampak preko solarnih regulatorjev. Ti skrbijo, da se akumulatorji polnijo čimbolj optimalno.

Solarni akumulatorji so ciklični akumulatorji, ki se stalno polnijo in praznijo. Niso enaki kakor avtomobilski akumulatorji. Solarni akumulatorji so narejeni v različnih tehnologijah svinca: s tekočim elektrolitom, v AGM in GEL izvedbi ter novejši v tehnologiji svinec-ogljik. Posebno mesto zavzemajo li-ion akumulatorji, ki imajo dolgo življenjsko dobo.

Na akumulatorje je vezan razsmernik, ki spremeni enosmerni tok iz akumulatorjev v izmenični tok. To je tok, ki je identičen toku iz omrežja in s katerim napajamo različne porabnike v hiši. Če napajamo malo bolj zahtevne porabnike (hladilnik, TV, vodne črpalke), moramo imeti čisti sinusni razsmernik. To je razsmernik, ki ima zelo podobno sinusno krivuljo, kakor jo ima javno omrežje.

Zaščite v otočnih sončnih elektrarnah so zelo pomemben del. Zaščititi je treba vse sestavne dele otočnega sistema, kakor tudi objekt v katerem je nameščena sončna elektrarna.

Opisani deli otočnega sistema so vedno potrebni pri izgradnji sončne elektrarne, razen pri redkih elektrarnah, ki delujejo brez akumulatorjev. Vendar proizvajalci razsmernikov že nekaj let kompletirajo solarni regulator, razsmernik in polnilec v eno napravo, t.i. "all in one" razsmernik. Bolj izpopolnjeni "all in one" razsmerniki, napajajo porabnike direktno iz sončnih panelov in ne preko akumulatorjev. S tem se zmanjšajo izgube, ki nastanejo zaradi pretvarjanja elektrike. Takšen primer "all in one" razsmernikov, sta razsmernika  Epever 3kW in Epever 5kW.

Najnovejša poenostavitev pa so otočni hranilniki električne energije, ki v eni napravi združujejo solarni regulator, razsmernik, polnilec, zaščite in baterije. Takšna naprava znatno poceni vgradnjo, napake pri instalaciji pa skoraj niso mogoče. Mi tržimo otočne hranilnike energije Srne solar.

Tags: otočna sončna elektrarna, all in one razsmerniki, solarni akumulatorji,  otočni hranilniki električne energije, Srne solar, Epever 3kW, Epever 5kW.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »