Otočna sončna elektrarna - kako jo zasnovati

Kako zasnovati otočno sončno elektrarno?

Cene sončnih celice neprestano strmo padajo, vendar je investicija v otočno sončno elektrarno z baterijami, tam kjer je na razpolago omrežna napetost, še vedno neracionalna, če presojamo naložbo le z vidika v kakšnem času se bo investicija povrnila

Z veseljem vam bomo pomagali pri konfiguriranju  otočne sončne elektrarne. Samostojni solarni sistemi za vikende, solarno razsvetljavo, solarnega pastirja, v navtiki in caravaningu itd. Samostojni solarni sistemi se uveljavljajo tudi za profesionalno rabo: kmetijstvo, komunikacije,solarna ulična razsvetljava itd.

Zelo pomembna je seveda lokacija, kjer bomo namestili solarni sistem. Sončne celice morajo biti praviloma obrnjene proti jugu in ne smejo biti obsenčene. Že senca, ki bo padla le na majhen del površine sončnih celic,bo izkoristek zelo zmanjšala.

Pomembna je tudi regija v kateri bo nameščen. Solarni sistem nameščen na Obali bo dosegal z manjšo močjo enake rezultate, kakor močnejše sončne celice v regiji z manj sonca.

Zelo pomemben podatek je ali bo sončna elektrarna delovala le poleti ali čez celo leto. Če gre le vikend uporabo poleti, bo potrebno manj sončnih celic in manjša kapaciteta akumulatorjev. Ce bo deloval čez celo leto, bo sončna elektrarna zasnovana na zimskih pogojih.

Nekatere otočne sončne elektrarne delujejo vsi dni v tednu, nekateri le ob vikendih. Tudi ta podatek je pomemben za zasnovo sistema.

Pri zasnovi otočne sončne elektrarne se moramo obnašati varčno. Razmisliti moramo o vseh električnih porabnikih, ki jih bo napajal solarni sistem. Ob uporabi omrežne napetosti niti ne vemo kakšno moč ima posamezen porabnik in s tem povezano poraba elektrike. Večinoma nam je vseeno ali kakšna luč gori ali ne. Pri uporabi sončnih celic se bomo morali takšnih razvad otresti ali pa bo naložba (pre)visoka.

Pri manjših sončnih elektrarnah bomo morali izbrati električne porabnike, ki imajo čim manjšo moč, vendar še ustrezajo namenu. Če je mogoče in če takšen porabnik ni predrag, bomo izbrali porabnike, ki delujejo na enosmerno napetost 12V. Tako ne bo potrebno v solarni sistem uvesti razsmernik, ki pretvarja enosmerno napetost 12V ali 24V v omrežno napetost 220V. Razsmernik bo pri pretvorbi potrošil vsaj 10% zbrane dragocene solarne elektrike.

Seveda pa se vedno ne moremo izogniti izboru porabnikov, ki se napajajo na napetost 240V, kar velja zlasti za srednje in malo večje otočne sonačne elektrarne.

Izračunati bomo morali predvideno poprečno dnevno porabo izraženo v Wh za vsak porabnik posebej. Izračun je preprost: moč porabnika(W) pomnožimo s številom ur/dan, ko bo ta porabnik deloval. Celotno porabo, ki jo bo moral zadostiti solarni sistem dobimo tako, da seštejemo porabo vseh porabnikov. Npr:

3 luči moči 15W delujejo po 4 ure/dan = 180Wh poraba za luči

1 prenosni računalnik moči 60W deluje 2 uri/dan= 120Wh porabe za računalnik

Skupaj: 300Wh skupne porabe

Potrebovali bomo tudi podatek kakšna je največja skupna moč vseh porabnikov, ki bodo priključeni ob istem času. Na ta način bomo določili moč razsmernika. Tip razsmernika – sinusni ali trapezni, pogojuje že spisek porabnikov.

Opozarjamo na kompresorski hladilnik. Če ga niste predvideli ob zasnovi solarnega sistema, bo treba ob kasnejši namestitvi hladilnika verjetno zamenjati razsmernik.

Kapaciteto akumulatorjev navadno računamo na 2-3 dneve avtonomije. Če se vam zdi to premalo/preveč, nas obvestite v zahtevku za ponudbo.

Ne pozabite – solarni sistem je modularen, kar pomeni, da se lahko gradi tudi postopoma. Odvisno od vaših želja, potreb in finančnih sredstev, ki ste jih namenili zanj.

Tags: kako oblikovati otočno sončno elektrarni, vikend

Če povzamemo, za pripravo kvalitetne ponudbe potrebujemo naslednje podatke: lokacija, čas delovanja (poleti/celo leto), predvidena poraba (kWh) in podatke o moči črpalke, če bo med porabniki.

Tags: kako zasnovati otočno sončno elektrarno.

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »