Ogrevanje vode s paneli za elektriko

 

Solarni paneli za ogrevanje vode.

Ogrevanje vode s fotovoltaiko ima bistvene prednosti v primerjavi z ogrevanjem vode s termičnimi solarnimi paneli. Namestitev PV modulov je bistveno bolj enostavna, ni vodovodnih cevi in tekočine, treba je le povezati solarne panele z optimizatorjem, ki uravnava gretje vode.

Močan padec cen solarnih modulov za elektriko v zadnjih letih je botroval temu, da postaja ogrevanje s solarno elektriko čedalje bolj zanimivo.

Kako deluje sistem gretja vode s sončnimi celicami za elektriko?

Princip gretja vode s solarnimi paneli za elektriko je zelo enostaven. Elektrika iz sončnih celic,se uporablja za gretje vode, namesto, da bi se shranjevala v akumulatorjih. Za namestitev sistema ogrevanja, so potrebni le fotovoltaični moduli za elektriko, kabli, optimizator ter seveda 100 do 300 litrski zalogovnik za gretje vode.

Ker fotovoltaični moduli ne oddajajo elektrike v omrežje, za namestitev ni potrebno nobenih dovoljenj ali soglasij.

Solarni moduli se navadno namestijo na streho, ter se z električnimi kabli enostavno povežejo z napravo, ki optimizira delovanje grelca. Naprava ima vgrajen MPPT sledilec, ki zagotavlja optimalno delovanje grelca v zalogovniku, termostat in nastavitev do katere temperature naj se voda ogreva. Optimizator omogoča vsaj 50% večjo izrabo sončne energije v primerjavi, če bi PV module le povezali z grelcem.

Obstajata dve različici optimizatorjev – prva, pri kateri se optimizator le poveže z obstoječim grelcem v zalogovniku in druga, pri katerem se zamenja obstoječi grelec z grelcem, ki je sestavni del optimizatorja.

V nobenem primeru pa niso potrebne predelave obstoječega sistema gretja vode.

Prednosti v primerjavi s termičnimi kolektorji

Že iz opisa delovanja sistem za gretje vode z elektriko, je jasno, da je namestitev enostavna in hitra. Solarni moduli so lahki, zato ni večje obremenitve za streho. Za delovanje ni potrebno nameščati cevi, pip in ostalega materiala, ki je potreben za namestitev termičnih kolektorjev. Ker je za namestitev potrebno manj delov, so tudi okvare sistema mnogo redkejše. Solarni moduli za elektriko imajo 10 letno garancijo na izdelavo ter 25 letno garancijo na delovanje.

Pri sistemu ogrevanja s termičnimi kolektorji, se ni mogoče izogniti toplotnim izgubam, medtem ko so izgube pri fotovoltaičnem ogrevanju zanemarljive.

Stroškov vzdrževanja ni, redni pregledi sistema ogrevanja s fotovoltaiko niso potrebni. 

Voda v ceveh pozimi ne more zmrzniti ali zavreti ob izpadu elektrike iz omrežja.

Posebno zanimivo je delovanje sistema za gretje vode s fotovoltaiko pozimi. Pozimi so sončne celice zaradi nižjih temperature bolj efektivne kakor termični kolektorji.

Različne možnosti sistemov gretja vode s PV

Podjetje Velog d.o.o. se že vrsto let ukvarja zlasti s otočnimi solarnimi sistemi. Sedaj nudimo tudi celo paleto različnih možnosti ogrevanja vode s sončnimi celicami. Na voljo so že pripravljeni kompleti, ki obsegajo vse potrebno za namestitev – od solarnih modulov do optimizatorja.

Kupec se mora najprej odločiti med dvema osnovnima konceptoma: 

-       osnovni cilj nakupa je gretje vode s fotovoltaiko

-       cilj nakupa je uporabiti odvečno energijo iz fotovoltaičnega sistema za gretje vode

Sistem ogrevanja vode za štiri člansko družino, zahteva od 4 do 6 solarnih modulov, s skupno površino od 8m2 do 12m2. Ustrezno dimenzioniran fotovoltaični sistem zagotavlja do 70% letne potrebe po elektriki za gretje vode. 

Osnovni model gretja vode s PV je zasnovan tako, da je solarni sistem avtonomen in je namenjen le gretju tople vode z optimizatorjem, ki ima vgrajen MPPT sledilnik.

Za vikende, kjer ni omrežne elektrike, je na voljo poceni in enostaven model 1,5kW s tremisolarnimi moduli, ki bodo v poletnih mescih dajali dovolj tople sanitarne vode.

Nadalnji razvoj gretja s PV

Sončne elektrarne v Sloveniji, zgrajene po sistemu "net metering", porabijo za laste potrebe le okoli tretino proizvedene solarne elektrike. Vsa ostala elektrika gre v omrežje. Ker je namen uredbe, čim večja zagotovitev lastne rabe proizvedene elektrike, bodo lastniki malih sončnih elektrarn verjetno z veseljem sprejeli sistem gretja vode, ki lahko lastno rabo zviša do 80%. Optimizator za takšno rabo je že razvit.

Snovalci optimizatorjev za gretje vode s fotovoltaiko se niso ustavili le pri gretju sanitarne vode, razvoj gre v smeri ogrevanja prostorov ter v ogrevanje vode za industrijske namene.

Tags: sončni kolektorji za elektriko, fotovoltaika, ogrevanje vode s paneli za elektriko, ogrevanje sanitarne vode.

 

 

 

 

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »