Izkoristek sončnih celic večjih moči v samostojnih solarnih sistemih

Izkoristek sončnih celic, ki se sicer uporabljajo za sončne elektrarne, za samostojne solarne sisteme je nizek, če ne uporabimo MPPT regulatorja.

Cene sončnih celic padajo, kar je še posebno značilno za solarne module, ki so namenjeni sončnim elektrarnam. Gre za module večje moči, praviloma višje od 135W, ki imajo praviloma nominalno napetost 24V.

Kupci bi pri postavitvi smostojnega solarnega sistema radi prihranili, zato kupujejo te solarne module. Kupce pa je treba posvariti, da je potrebno pri uporabi takšnih solarnih modulov uporabiti MPPT solarni regulator, namesto navadnih.

Pri uporabi navadnih solarnih regulatorjev v kombinaciji s solarnimi moduli nominalne napetosti 24V, boste namreč izgubili od 20% do 60% moči.

Poglejmo si to na primeru solarnega modula 240W. Modul ima Vmp 29,5V in Imp 7,8A (29,5 x 7,8= 230W). Prazen akumulator ima npr. napetost 12,2V, ki jo bo solarni modul polnil z tokom 7,8A. Tako bo proizvedel 95W (7,8A x 12,2V=95W). 95W je vsekakor precej manjša moč, kot je 230W solarni modul, ki ste ga kupili. V tem primeru bi bilo ceneje, če bi kupili 100W solarni panel.

Seveda takšna ali podobna kalkulacija velja tudi za vse druge solarne module z nominalno napetostjo 24V, ne glede na proizvajalca in moč.

Z uporabo MPPT regulatorja pa se polnjenje in izkoristek 24V modulov bistveno spremeni, saj se napetost polnjenja stalno prilagaja stanju akumulatorja.

 

Naša spletna trgovina!

Ponudbo sončnih celic in vseh ostalih elementov za gradnjo sončne elektrarne pa si oglejte v naši Spletni trgovini s sončno energijo.

Vstopite »